srijeda na markovom trgu

Napet dan u Saboru: Plenković podnosi godišnje izvješće, raspravlja se o nepovjerenju Kujundžiću

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 15.10.2019 15:07
  • Objavljeno 15.10.2019 u 15:06
Andrej Plenković u Saboru

Andrej Plenković u Saboru

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković podnijet će u srijedu Hrvatskom saboru godišnje izvješće o radu Vlade, a nakon toga je na dnevnom redu oporbeni prijedlog o izglasavanju nepovjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću

Još se ne znaju detalji premijerova govora ali pretpostavlja se da će se osvrnuti na gospodarske i političke rezultate rada svoje Vlade u proteklih godinu dana.

Plenkovićevo izvješće uoči treće godišnjice njegove Vlade

To je treće godišnje izvješće koje Plenković podnosi Saboru, a uoči treće godišnjice njegove Vlade. Sabor je 19. listopada 2016. iskazao povjerenje prvoj Plenkovićevoj Vladi, u kojoj su koalicijski partneri bili HDZ i Most.

Saborskim Poslovnikom iz 2013. premijer je obvezan jedanput godišnje, na početku jesenskog zasjedanja, Saboru usmeno predstaviti Vladino izvješće.

Prema Poslovniku, premijer može govoriti do sat vremena, replike nisu dopuštene, a o izvješću raspravljaju samo predstavnici klubova, njih 14, ne i zastupnici pojedinačno. Predstavnici klubova mogu govoriti do 20 minuta, a nakon izlaganja klubova premijer ima pravo na 20-minutno završno izlaganje.

Zastupnici će u srijedu, najvjerojatnije u poslijepodnevnim satima, raspravljati i o zahtjevu oporbe za opozivom ministra zdravstva Milana Kujundžića, što je inicirao u srpnju Most, uz potpise 32 oporbena zastupnika.

Zahtjev su podnijeli neposredno prije ljetne ustavne stanke, inzistirajući da se sazove izvanredna sjednica Sabora, no to im nije pošlo za rukom jer je Ustavni sud ocijenio da petina zastupnika nije ovlašteni predlagatelj izvanredne sjednice u vrijeme stanke.

  • +7
  • +4

Premijer Plenković konzultirao se sa suradnicima za sjednice Sabora

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Oporba proziva Kujundžića da u tri godine mandata nije niti započeo reformu zdravstvenog sustava, te da je propustio strateški upravljati sustavom i pravodobno donijeti Zakon o zdravstvenom osiguranju i osigurati njegovu provedbu.

Optužuju ga i da nije osnažio primarnu zdravstvenu zaštitu, te preustrojio i financijski stabilizirao sustav. Oporba ga proziva i za izostanak upravljanja ljudskim resursima što je dovelo do odljeva zdravstvenog kadra, te zatvaranja pojedinih bolničkih odjela zbog nedostatka liječnika i medicinskih sestara.

Također Kujundžiću predbacuju da je pokušao utjecati na pravosuđe kako bi spriječio donošenja presuda u korist liječnika zbog neisplate prekovremenih sati.

To je druga rasprava u Saboru o opozivu Kujundžića budući da se lani otprilike u isto vrijeme, također na inicijativu Mosta, raspravljalo o istoj temi. Tada je oporba pobrojala čak 52 razloga zbog kojih ministar zdravstva mora otići.

Oporba uvjerena da će Kujundžić ostati

Oporba je dan prije rasprave izrazila uvjerenje da će unatoč zahtjevu za opozivom Kujundžić ostati ministar i odraditi mandat do kraja.

Iako je napravio štetu u zdravstvenom sustavu opet će proraditi 'trgovačka koalicija' i Kujundžić ostati ministar, smatra Mirando Mrsić (Demokrati).

Slično misli Anka Mrak Taritaš (Glas) koja je ocijenila da je vladajuća koalicija sazdana na trgovini i ucjeni, a vlast je 'lijepak' zbog kojega će opstati do kraja mandata, bez obzira na ucjene HNS-a i Milana Bandića.

'Što se tiče samog opoziva već znamo kako će to završiti. Osim ako HNS i Milan Bandić ne misle ozbiljno, ali ja njima po defaultu ne vjerujem', izjavio je Mostov Nikola Grmoja.

S druge strane, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić uvjeren je da će u petak prilikom glasovanja velika većina biti za ostanak Kujundžića u Vladi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!