ISTRAGA U TIJEKU

Napadnuta Hrvatska građanska inicijativa u Tivtu

12.12.2013 u 16:03

Bionic
Reading

Nepoznati počinitelji napali su u srijedu navečer kamenjem stranačke prostorije jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori, Hrvatske građanske inicijative (HGI), u središtu Tivta, razbivši dva velika stakla na ulazu u prostorije. Tivatska policija obavila je uviđaj, a istraga o incidentu je u tijeku

Hrvatska građanska inicijativa oštro je osudila napad i zatražila od policije da što prije otkrije počinitelje.

Predsjednik organizacije HGI-a u Tivtu Ilija Janović podsjetio da je ovo već drugi napad na prostorije HGI u proteklih godinu dana, kao i da je u međuvremenu bilo i nekoliko slučajeva napada na privatnu imovinu dužnosnika te stranke.

'Očigledno da nismo dovoljno prihvatljivi, pogotovo po našem političkom djelovanju. Budući da smo jedina hrvatska stranka u Crnoj Gori ovi napadi svakako predstavljaju nečiju političku poruku. Inzistiramo da nadležni otkriju počinitelje i osuđujemo ove napade koji ne doprinose međusobnoj toleranciji ni suživotu za koji se HGI uvijek zalagala', kazao je Janović.

Vijećnik HGI-a u skupštini općine Tivat prof. Miomir Abović izrazio je žaljenje zbog nemilog događaja. 'Općenito se može reći da prošlost u svom najgorem obliku i dalje živi na ovim prostorima, mržnja je još uvijek prisutna kao i neprihvaćanje razlika. Recidivi prošlosti su aktualni i bojim se da će dugo biti. HGI se trudi nadići nacionalne podjele, ali uvijek ima onih koji su spremni kvariti ukupne odnose', kazao je Abović najavivši da će tijekom dana informirati vijećnike skupštine općine o događaju i zatražiti očitovanje.

Hrvatska građanska inicijativa, jedina politička stranka Hrvata u Crnoj Gori, osnovana je 2003. godine i u posljednje vrijeme bilježi značajan politički uspjeh tako da ima jednog zastupnika u parlamentu Crne Gore, jedno mjesto u vladi, ministricu bez portfelja Mariju Vučinović te pomoćnicu ministra za ljudska i manjinska prava.

U Crnoj Gori ima ukupno oko 1 posto Hrvata koji su zastupljeni kao autohtona nacionalna manjina u parlamentu.

I Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, koje okuplja sve organizacije i udruge s hrvatskim predznakom, osudilo je također ovaj vandalski čin.