RADMAN ODGOVORIO

'Napadi zbog otkaza Gojan i Novak Srzić su neutemeljeni'

16.03.2015 u 18:28

Bionic
Reading

Povodom otkaza Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić koji je izazvao buru negodovanja u javnosti, priopćenjem se oglasilo i Ravnateljstvo HRT-a koje kritike smatra neutemeljenima

'Ravnateljstvo HRT-a stoga smatra neutemeljenim sve tvrdnje iznesene u medijima i javnosti posljednjih dana kojima se legitimni postupci utvrđivanja osobne odgovornosti pojedinih djelatnika HRT-a zbog kršenja obveza iz radnog odnosa neargumentirano osuđuju, odnosno paušalno proglašavaju napadom na slobodu govora i kršenjem temeljnih ustavnih prava', poručuju s HRT-a.

Elizabeta Gojan i Hloverka Novak Srzić, novinarke HRT-a dobile su otkaz zbog neovlaštenog istupanja u javnosti nakon emisije o inauguraciji Kolinde Grabar Kitarović čime su, smatraju na HRT-u, prekršile Pravilnik o ponašanju zaposlenika i Etički kodeks.

Cijeli slučaj dogodio se nakon emisije o inauguraciji Kolinde Grabar Kitarović. Emisiju je vodila Gojan, a zbog njezinog načina vođenja uzburkali su se duhovi. Novak Srzić obratila se Programskom vijeću sa 69 kolega tražeći da se preispita kako je emisija vođena, a Gojan je u javnosti istupala tražeći zaštitu od matične kuće zbog peticije Hloverke Novak Srzić oko emisije. Slučaj je izazvao oštre reakcije u javnosti. HND je upozorio da se na HRT-u zatire sloboda govora, a oglasila je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je pozvala vodstvo HRT-a da još jednom razmotri odluku o otkazima.

Na HRT-u navode da su zaposlenici te kuće obvezni, sukladno najvišim profesionalnim standardima koje njeguju, u svojim javnim istupima čuvati ugled kuće u kojoj rade kao i ugled i dostojanstvo kolega s kojima rade. 'Posebno je neprihvatljivo opetovano nanositi štetu ugledu Poslodavca i vlastitih kolega što je norma koju poštuju i zaposlenici svih drugih medijskih kuća u RH', naveli su u priopćenju.

Ravnateljstvo HRT-a kojemu je na čelu Goran Radman poziva zaposlenike HRT-a da sva pitanja, dvojbe i prijepore o načinu i kvaliteti rada HRT-a rješavaju unutar kuće, a ne traženjem potpore u sferama politike i javnosti koja često prosuđuje temeljem netočnih ili nepotpunih informacija što posljedično otvara mogućnost raznih manipulacija i novih nepotrebnih sukoba.