OTKAZI NA HRT-U

'To je odmazda, Goran Radman sije strah!'

16.03.2015 u 14:14

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara zatražili su od Gorana Radmana, glavnog ravnatelja HRT-a, da povuče otkaze Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić jer smatraju da je riječ o činu zatiranja prava na slobodu govora i javne riječi. Spomenute novinarke, od kojih je samo Gojan bila prisutna, nisu davale izjave za javnost. Umjeto njih, oglasili su se njihovi odvjetnici

Također je zatraženo da se izmijene dijelovi Etičkog kodeksa i Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika. Proglas HND-a i sindikata pročitao je glumac Vedran Mlikota, a u njemu između ostalog stoji da je dijeljenje otkaza zbog 'nedozvoljenog istupa u javnosti' krajnje neprihvatljiv i zloćudan presedan koji podsjeća na davno arhiviran verbalni delikt.

U njemu se napominje kako je svim građanima, pa tako i novinarkama, pravo na javno izražavanje zajamčeno Ustavom RH. Drže da ovi otkazi, kao i onaj ranije uručen novinarki Karolini Vidović Krišto, nemaju za cilj uvođenje reda na HRT-u, već predstavljaju odmazdu čija je osnovna funkcija sijanje straha.


'Odluku napismeno još uvijek nismo dobili, ali sasvim sigurno je da u pravnom smislu u ovom slučaju postoje nedostaci. Apsurdno je primijeniti najtežu sankciju jer ovo što se dogodilo ne predstavlja težu radnu povredu. Odluka o otkazu je nelegitimna jer je temeljni posao novinara to da komunicira s javnošću', kazao je Ivo Farčić, odvjetnik Hloverke Novak Srzić

Krešimir Škarica, odvjetnik Elizabete Gojan, kazao je kako je ona postupila prema Etičkom kodeksu jer je najavila će istupiti u medijima. Mirna Zidarić, predsjednica Etičkog povjerenstva HRT-a, navela je kako prijava protiv Gojan i Novak Srzić uopće nije bila podnesena te da je Radman donio odluku mimo njih. Podršku kolegicama došli su dati brojne kolege s Prisavlja, a među njima se našla i Karolina Vidović Krišto, podsjetivši i na svoj slučaj.

'Otkaz sam dobila ne zato što sam javno istupila, već zato što sam interno unutar kuće upozorila na Etički kodeks koji krši temeljna ljudska prava', kazala je Vidović Krišto i izrazila žaljenje što, kada je ona dobila otkaz, HND i sindikati nisu sazvali konferenciju za medije.

Upitala je Zdenka Duku, predsjednika HND-a, što je mislio pod tim kada je za medije rekao da ona nije trebala dobiti otkaz, već da je trebala biti samo blaže kažnjena, i pozvala ga je da zbog toga da ostavku. Prozvani Duka branio se rekavši da je lakša kazna uvijek primjerenija od otkaza.