analiza britanskih medija

Napad na Krimski most mogao bi biti prekretnica. Dok Ukrajinci slave još jedan udarac ruskoj strani, svi iščekuju kako će Putin odgovoriti

08.10.2022 u 22:21

Bionic
Reading

Teško je ne naglasiti značaj ovog trenutka. Što se tiče simbolike, napad na Kerčanski most koji povezuje kopnenu Rusiju s anektiranim Krimom jedna koje kao pokazivanje srednjeg prsta Vladimiru Putinu i njegovim teritorijalnim pretenzijama, analizira Sky news. I tose sve događa dan nakon Putinovog 70. rođendana, što su zamijetili i komentirali i mnogi na društvenim mrežama

Napad na Krimski most je udarac za ugled Rusije jednako kao i gubitak ratnog broda Moskva u ožujku - iako činjenica da se ove nezaboravne slike mosta u plamenu već šire ruskim medijima ovaj napad uspjeva približiti javnosti na način na koji gubitak krstarice to nije.

Ovakav napad bi mogla biti i prekretnica jer, iz ruske perspektive, zahtijeva odgovor. Ovo je ipak Krim. To je mjesto gdje su Rusi ljetovali u sovjetsko vrijeme i gdje od 2014. ljetuju sada. Zauzima posebno mjesto u srcima mnogih Rusa, zbog čega je aneksija bila toliko popularna.

Margarita Simonian, voditeljica državnog RT-a jutros je rekla samo jednu riječ na svom Telegram kanalu: "I?"

Vladimir Putin mora donijeti neke odluke.

Ruska vojska u stadiju je povlačenja na dijelu fronta. Prvo su došle zapanjujuće pobjede Ukrajine oko Harkiva, zatim rasplet oko Hersona, sad napad na Kerčki most.

Ovaj napad signalizira namjeru Ukrajine da ponovno osvoji Krim, što je za sada još daleka ambicija, ali koju je Volodomir Zelenski jasno dao do znanja da namjerava ostvariti, i koja sada počinje izgledati barem malo manje nemoguća.

Pozivi iz cijelog ruskog patriotskog establišmenta sve su glasniji. 'Specijalna vojna operacija je GOTOVA. Vrijeme je za BORBU', tvittao je lojalni zastupnik Sergej Mironov. 'Nema povratka!'

Ukrajinci slave napad na Krimski most Izvor: Profimedia / Autor: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Ali što zapravo Putin može napraviti? Djelomična mobilizacija nije dobro prošla u Rusiji i mogla bi jednostavno odužiti, a ne dobiti Rusiji pobjedu u borbi.

Potpuna mobilizacija i objava rata bit će još manje popularni i opet, možda neće promijeniti rusku sudbinu na bojišnici. Iako ako Ruske vlasti konačno sukob nazovu 'ratom' i nametnu neku vrstu izvanrednog stanja, barem oko graničnih regija, to može dati dojam da nešto rade po pitanju onoga što Rusija smatra ukrajinskom "terorističkom prijetnjom".

Putinu su, naravno, pri ruci i gadnije opcije. Kako je američki predsjednik Joe Biden rekao u petak, s obzirom na to da su njegove trupe 'značajno slabije', Vladimir Putin bi mogao pribjeći nuklearnom, biološkom ili kemijskom oružju.

  • +14
Napad na Krimski most Izvor: Društvene mreže / Autor: Društvene mreže

Mogao bi se odlučiti naciljati Kijev. Mogao bi poduzeti korake koji bi doista uz sebe nosili rizik šireg sukoba.

Na domaćem planu ga napadaju, njega - ili barem njegovog ministra obrane - kritiziraju unutar zemlje, a on ima malo izlaza iz ove grozne bare koju je sam iskopao na teritoriju svog najbližeg susjeda. Neće dobro završiti, zaključuje se u analizi Sky newsa.