sigurnosne mjere

Naleti migranata; Poljska gotovo udvostručila broj vojnika na poljsko-bjeloruskoj granici

19.10.2021 u 11:59

Bionic
Reading

Gotovo 6000 poljskih vojnika sada čuva granicu zemlje s Bjelorusijom, jačajući sigurnosne mjere pred naletima migranata, rekao je u utorak ministar obrane Mariusz Blaszczak

Razmještaj dodatnih vojnih snaga na granici s Bjelorusijom znatno pojačava vojnu prisutnost ondje. Samo u subotu na poljsko-bjeloruskoj granici bilo je oko 3000 vojnika više nego prije, rekao je Blaszczak.

"Trenutačno se na poljsko-bjeloruskoj granici nalazi gotovo 6000 vojnika iz 16., 18. i 12. divizije", tvitao je ministar.

"Vojnici su potpora graničarima. Štite granicu zemlje i ne dopuštaju migrantima ilegalni prijelaz." Granična policija je izvijestila da je u ponedjeljak evidentirano 612 pokušaja ilegalnih prijelaza granice. Europska komisija i Varšava tvrde da je priljev migranata orkestrirala Bjelorusija kao oblik hibridnog načina ratovanja, osmišljenog da se izvrši pritisak na Europsku uniju zbog sankcija uvedenih Minsku, no Bjelorusija takve navode negira.

  • +24
Migranti na granici Bjelorusije i EU-a Izvor: EPA / Autor: VALDA KALNINA

Poljska je proglasila izvanredno stanje u regiji i na granici planira podići zid. Poljski parlament donio je i zakon čiji je cilj, po mišljenju zagovornika ljudskih prava, legalizirati vraćanje migranata s granica, pri čemu se krše obveze zemlje u skladu s međunarodnim pravom.