javna kritika

Japanci sakrili Bjeloruskinju u sigurnu kuću, atletičarka rekla da će tražiti azil

01.08.2021 u 19:56

Bionic
Reading

Zrakopolov koji je prevozio bjeloruske sportaše u Europu napustio je Japan bez atletičarke Kriscine Cimanovskaje. Dužnosnici Bjeloruskog olimpijskog odbora navodno su pokušali sprintericu prisilno vratiti u domovinu nakon što je javno kritizirala vodstvo atletske momčadi

Atletičarka tvrdi da je udaljena iz reprezentacije jer je na Instagramu javno komentirala činjenicu da je bez vlastitog znanja dodana u štafetu 4x400, nakon što su neke atletičarke udaljene iz ekipe, navodno zbog toga što nisu imale doping testove.

'Javno sam o tome govorila, a trener mi je prišao i rekao da je 'odozgo' naređeno da budem udaljena iz reprezentacije', kaže Timanovskaja.

Nakon što je Reuters objavio ovu informaciju, profil atletičarke na Instagramu je zaključan.

Cimanovskaja je rekla da su joj treneri u nedjelju upali u sobu i rekli da se počne pakirati.

Japanski policajci njezine su riječi shvatili ozbiljno te su je brzo sklonili u sigurnu kuću. Mlada atletičarka najavila je i da će zatražiti azil u austrijskom veleposlanstvu, prenosi Jutarnji list.

Nakon što je Reuters objavio ovu informaciju, profil atletičarke na Instagramu je zaključan.

Bjeloruski olimpijski odbor prvobitno je odbio komentirati situaciju, a potom potvrdio da je odluka o deportaciji donesena 'zbog labilnog psihološkog stanja sportašice'. Pojedini bjeloruski mediji objavili su da Timanovskaja ima zrakoplovnu kartu za Istanbul.

Ovaj olimpijski incident događa se u jeku političkih napetosti nakon što je Bjelorusija presrela zrakoplov Ryanaira, na letu iz Atene za Minsk 23. svibnja, te uhitila protivnika Lukašenkova režima Romana Protaševiča.

Ovaj čin je izazvao bijes međunarodne javnosti, a Europska unija je pooštrila sankcije Bjelorusiji zbog incidenta.