osuda za ekstremizam

Bjeloruska oporbena političarka Kolesnikova osuđena na 11 godina zatvora

06.09.2021 u 12:13

Bionic
Reading

Marija Kolesnikova, jedna od vođa prošlogodišnjih masovnih prosvjeda protiv bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, osuđena je na 11 godina zatvora, objavili su u ponedjeljak ruska novinska agencija TASS i bjeloruska oporba

Kolesnikova i još jedan istaknuti oporbeni političar Maxim Znak, osuđeni su za ekstremizam i protuzakonit pokušaj preuzimanja vlasti.

Oboje poriču krivnju, a Kolesnikova je optužbe nazvala apsurdnima. Znak je osuđen na 10 godina zatvora.

Kolesnikova je bila ključna snaga u vođenju demonstracija prošle godine nakon što je velik dio društva osporavao pobjedu Aleksandra Lukašenka na predsjedničkim izborima. Uslijedili su mjeseci nasilnih prosvjeda.

Kolesnikova (39) uhićena je za vrijeme prosvjeda. Godinama je radila kao kulturna menadžerica u Stuttgartu.

Prije predsjedničkih izbora u kolovozu 2020., Kolesnikova je bila menadžerica bivšeg bankara Viktora Babarikoa koji je također u zatvoru.

Kolesnikovu je početkom rujna prošle godine otela tajna služba KGB.

Vladini dužnosnici pokušali su je deportirati otprilike mjesec dana nakon početka prosvjeda, ali je poderala svoju putovnicu na ukrajinskoj granici i izbjegla deportaciju u susjednu zemlju.

Suđenje Kolesnikovoj počelo je početkom kolovoza. Njemačka vlada pozvala je više puta na njezino oslobađanje.

Izborni dužnosnici naveli su da je Lukašenko osvojio 80 posto glasova, čime mu je oslobođen put za šesti mandat u uredu bjeloruskog predsjednika. Brojne Lukašenkove protivnike zatvaralo se uoči predsjedničkih izbora.