ratni zločin protiv civila

Nakon višegodišnje istrage kaznene prijave agresorima zbog napada na Gospić

Gospić

Gospić

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Nakon višegodišnjeg kriminalističkog istraživanja Policijska uprava ličko-senjska podignula je kaznene prijave protiv pripadnika srpske agresorske vojske, hrvatskog i srpskog državljana, zbog neselektivnog zračnog napada na Gospić prvog dana vojno-redarstvene akcije Oluja 4. kolovoza 1995. U napadu je među ostalim poginula 14-godišnja djevojčica, a među ozlijeđenima bila je i jednoipolmjesečna beba

Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su višegodišnje kriminalističko istraživanje nad 62-godišnjim državljaninom Srbije i 70-godišnjim državljaninom Republike Hrvatske zbog sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. st.1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Sumnjiči ih se da su 4. kolovoza 1995. godine, za vrijeme oružanog sukoba između regularnih snaga hrvatske vojske te policije i paravojnih postrojbi pobunjenih Srba, dogovorno donijeli odluku o neselektivnom zračnom napadu na naseljeno središte Gospića, znajući da će djelovanje razornih aviobombi po gusto naseljenom središtu grada usmrtiti i tjelesno ozlijediti civile te prouzročiti razaranje njihovih objekata.

Prvoosumnjičeni 62-godišnjak tada je kao 38-godišnjak bio zapovjednik 105. Vazduhoplovne brigade Srpske vojske Krajine, dok je drugoosumnjičeni, kao tada 46-godišnjak, bio zapovjednik 92. mješovite avijacijske brigade Vojske Republike Srpske i kao takvi bili su odgovorni za primjenu ratnih i humanitarnih propisa međunarodnog prava o sigurnosti i zaštiti civila te dužni spriječiti ubijanje i ranjavanje civila.

Navedenog dana oko 17.20 sati, sukladno njihovoj naredbi, borbeni zrakoplov Vojske Republike Srpske Krajine je s 11 aviobombi, bez odabira vojnog cilja, izvršio neselektivni napad po središtu Gospića. U avionapadu po Ulici Antuna Mihanovića smrtno je stradao 32-godišnjak te 18-godišnjakinja i 14-godišnja djevojčica, dok su 63-godišnjakinja i 16-godišnjak ozlijeđeni. U Ulici Vile Velebita ozlijeđeno je jednoipolmjesečno dijete te 19-godišnjakinja, 20-godišnjak i 51-godišnjakinja, dok je 39-godišnji pričuvni policajac ozlijeđen ispred Policijske uprave ličko-senjske.

  • +58
  • +55

Mimohod Hrvatske vojske povodom 20. obljetnice akcije Oluja

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus/PIXSELL

Osumnjičenici su znali da će napad aviobombama prouzročiti i razaranje objekata koje koriste civili, a pored navedenog, napadom je nastala materijalna šteta na zgradama Dječjeg vrtića i Dječjeg dispanzera, kao i na većem broju obiteljskih kuća, stambenih i poslovnih zgrada, kao i automobilima.

Protiv osumnjičenih je nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava, a s obzirom na to da su nedostupni pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, za njima su raspisane potrage.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!