najveća hrvatska ptica

Prostrijeljen i usmrćen bjeloglavi sup kod Imotskog, policija istražuje tko je pucao

29.11.2022 u 12:29

Bionic
Reading

U tijeku je policijsko istraživanje tko je prošlog tjedna kod Imotskog pucao i prostrijelio nogu bjeloglavom supu koji je bio zbrinut, ali ta je strogo zaštićena i najveća hrvatska ptica zbog ozljeda uginula

Splitsko-dalmatinska policija u utorak je objavila kako je njihovim kolegama iz Postaje granične policije Imotski jučer dojavljeno da je na području Vinjana Donjih bio pronađen ozlijeđeni bjeloglavi sup.

Ptica je pronađena prošlog četvrtka i zbrinuta u specijaliziranom centru, ali je dva dana kasnije uginula.

Utvrđeno je kako je ptica imala prostrijelnu ranu noge, pa su iz policije najavili da će o svemu obavijestiti mjerodavno tužiteljstvo te da provode kriminalističko istraživanje ovoga događaja.

Inače, bjeloglavi sup najveća je ptica u Hrvatskoj, grabljivica koja pripada porodici jastrebova i strvinara, a kako se već dugotrajno i kontinuirano vodi borba za opstanak te vrste, strogo je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode.

Poznata je kao "mrtvojeduća" životinjska vrsta, odnosno grabljivica koja ne lovi niti ubija životinje, već se hrani mrtvim plijenom, uglavnom jedući strvine ovaca.

Zato je smatraju i svojevrsnom “higijeničarskom službom” jer sprječava eventualne zdravstveno-higijenske probleme, što je i osnovni ekološki razlog njihove zaštite.

U Hrvatskoj ih se može naći jedino na području Kvarnera, a najviše ih se ugnijezdilo na otoku Cresu i njihova populacija broji oko stotinjak parova.

Osim uz specijalnu dozvolu, svim osobama zakonom je zabranjen svaki pristup unutar zone bjeloglavih supova, osim domaćem stanovništvu ako unutar zone ima zemljište u vlasništvu, no i tim je osobama strogo zabranjen pristup rubovima litica s kopnene strane.