neobičan posjetitelj

Bjeloglavi sup zalutao u Zagreb, jedva su ga ulovili, sada se oporavlja

31.10.2023 u 17:16

Bionic
Reading

Bjeloglavi sup koji je letio iznad obilaznice kod Buzina u Zagrebu ulovljen je jučer. Neobični posjetitelj, kojeg su građani primijetili još u nedjelju, potaknuo je brzu reakciju stručnjaka iz zagrebačkog Zoološkog vrta i Skloništa za napuštene životinje Grada Zagreba

Nakon što su primili poziv zabrinutih građana, stručnjaci su odmah krenuli u akciju. Ravnatelj Zoološkog vrta, Damir Skok, izjavio je kako su pretpostavljali da je ptica ozlijeđena i nesposobna za letenje. No, ptica im je pobjegla i odletjela u obližnje polje. Zbog mraka, potragu su privremeno prekinuli i ponovno krenuli idućeg dana. Nakon što su ga konačno uspjeli uloviti, bjeloglavog supa su prebacili u Oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta u Zagrebu.

Veterinar Jadranko Boras kaže kako je jako neobično što je sup sletio na područje Zagreba i da se to do sada nikad nije dogodilo. Vjerojatno je bio iscrpljen, pretpostavlja Boras.

Bjeloglavi sup Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

"Radi se o ptici staroj oko dvije godine. Ne možemo znati odakle je došla, iz Srbije ili Bugarske ili je naša s područja Kvarnera. Također, ne znamo niti spol jer se kod njih spol određuje DNK analizom", rekao nam je Boras.

Dobar znak je što je ptica odmah počela jesti pa se stručnjaci nadaju da će se brzo oporaviti.

"Za sada je u relativno dobrom stanju, malo je bio dehidriran i pothranjen, ali dobrog je apetita i jede normalno. Prema dosadašnjim pretragama sve je u redu, nema anemije. Nadamo se da će se oporaviti i brzo se vratiti u prirodu", kazao je Boras.

Budući da su bjeloglavi supovi rijetka i zaštićena vrsta, stručni tim će odlučiti o vremenu i mjestu puštanja ptice na slobodu, ovisno o njenom oporavku. Najvjerojatnije će biti vraćena u prirodno stanište na otoku Cresu, gdje se nalazi i Centar za bjeloglave supove Beli.

Bjeloglavi sup Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL