koronavirus

Nakon povlačenja SAD-a, Kina će za WHO izdvojiti dodatnih 30 milijuna dolara

23.04.2020 u 11:49

Bionic
Reading

Kina je u četvrtak objavila da će za Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) izdvojiti dodatnih 30 milijuna dolara, nakon što je SAD obustavio financiranje te UN-ove agencije

'Taj novac je isključivo namijenjen prevenciji i kontroli covida-19 te kao pomoć razvoju zdravstvenih sustava u zemljama u razvoju', kazao je Geng Shuang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

SAD je početkom tjedna obustavio financiranje WHO-a, optuživši tu organizaciju da nije primjereno reagirala na opasnost novog koronavirusa i da je pod prevelikim utjecajem Kine, iako je najveću količinu novca primala od SAD-a.

Potpora WHO-u u kritičnom trenutku borbe protiv pandemije znači obranu ideala i načela multilateralizma te statusa i ugleda Ujedinjenih naroda', rekao je glasnogovornik. Podsjetio je da je Kina toj organizaciji već isplatila 20 milijuna dolara 11. ožujka.

S druge strane, američki predsjednik Donald Trump smatra da njegova zemlja mora WHO pozvati na odgovornost.

'Da je WHO napravio svoj posao i poslao medicinske stručnjake u Kinu da objektivno procijene stanje na terenu, epidemija bi možda bila zaustavljena na svom izvorištu, s puno manje umrlih"', rekao je Trump.

Nakon odluke Trumpove administracije o uskraćivanju financiranja WHO-a, Peking je optužio SAD da 'potkopava međunarodnu suradnju u borbi protiv covida-19 i pozvao Washington da ozbiljno preuzme svoje obveze i odgovornost'.

SAD je najveći donator Svjetske zdravstvene organizacije s više od 400 milijuna dolara u 2019., što je otprilike 15 posto njezina proračuna.

U srijedu, direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je kako se nada da će Trumpova administracija još jednom promisliti o svojoj odluci.

'Nadam se da SAD razumije da je to važno ulaganje, ne samo da bi se pomoglo drugima, nego i da bi se pomoglo SAD-u da ostane siguran', kazao je Tedros.