Matterhorn

Nakon otapanja glečera pronađeno tijelo alpinista nestalog prije 37 godina

28.07.2023 u 14:45

Bionic
Reading

Ljudski posmrtni ostaci pronađeni na glečeru nedaleko od švicarskog Matterhorna pripadaju njemačkom alpinistu koji je nestao 1986., a to je otkriće samo jedna od dugo čuvanih tajni alpskih ledenjaka koji se uslijed klimatskih promjena tope i zbog kojih je i ova posljednja tajna izašla na vidjelo

Tijelo su početkom mjeseca pronašli penjači prelazeći ledenjak Theodul, iznad Zermatta, nakon što su zamijetili alpinističku cipelu za led i dereze kako strše iz leda.

Analiza DNK je potvrdila da se radi o njemačkom penjaču koji je nestao prije 37 godina. Za njim je bila pokrenuta opsežna akcija traganja i spašavanja, ali nije urodila plodom.

Policija nije navela njegov identitet, potvrdivši samo da je u trenutku nestanka imao 38 godina.

Glečer Theodul, kao i ostali ledenjaci diljem Alpa, se posljednjih godina vidljivo smanjuju. Theodul je dio cjelogodišnje skijaške regije Zermatta, najviše u Europi.

Sve do 80-ih godina prošlog stoljeća, Theodul je još uvijek bio povezan sa susjednim ledenjakom Gorner, no sada su razdvojeni.

Gotovo svako ljeto, led koji se otapa otkrije nešto ili nekoga koji je nestao prije više desetljeća. Tako je prošle godine iz ledenjaka Aletsch izronila olupina zrakoplova koji se srušio 1968.