masovne deportacije

'Nakon nesuradnje prijelazne afganistanske vlade, Pakistan je odlučio preuzeti stvari u svoje ruke'

08.11.2023 u 16:22

Bionic
Reading

Pakistan je u srijedu objavio da je protjerivanje stotina tisuća neregistriranih Afganistanaca iz zemlje odgovor na nespremnost talibana da djeluju protiv militanata koji iz Afganistana napadaju Pakistan

Pakistan je prošli mjesec najavio masovne deportacije afganistanskih izbjeglica bez dokumenata ili ilegalnih izbjeglica koje žive u zemlji, što su kritizirale zapadne vlade i globalne skupine za ljudska prava.

Kampanja za protjerivanje ilegalnih imigranata zahuktala se 1. studenog kada je istekao rok za dobrovoljni povratak, unatoč međunarodnim kritikama.

Pakistan je naredio protjerivanje nakon mjeseci napetosti s talibanskim vlastima Afganistana oko prekograničnih napada za koje je Islamabad okrivio islamističke militante koji djeluju s afganistanske strane.

"Nakon nesuradnje prijelazne afganistanske vlade, Pakistan je odlučio preuzeti stvari u svoje ruke i nedavni potezi nisu ni neočekivani ni iznenađujući", rekao je novinarima prijelazni pakistanski premijer Anwar ul Haq Kakar.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Dodao je da su Afganistanci u proteklih nekoliko mjeseci izveli 15 samoubilačkih bombaških napada i da su deseci Afgasnitanaca ubijeni u sukobima s palestinskim snagama sigurnosti.

Ustvrdio je da je Pakistan uporno na to skretao pažnju Kabulu, ali da talibanska vlast nije poduzela ništa.