POČELI STANKAMA

Studenti, promet i voda opet zaustavili Sabor

22.03.2017 u 10:10

  • +12

Sabor

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Zastupnici su i današnji početak zasjedanja iskoristili da bi zatražili stanku zbog niza razloga, a među njima je situacija na Hrvatskim studijima te Sveučilištu u Zagrebu, rad Ministarstva prometa te ugroženost pitkih voda i stanje u poljoprivredi. Zasjedanje bi trebali nastaviti raspravom o izmjenama Zakona o kaznenom postupku (ZKP) kojima se, između ostalog, u određenim okolnostima predlaže ukidanje mogućnosti novčanog jamstva kao zamjene za istražni zatvor

Nakon što minutom šutnje odali počast preminulim kolegama Ivanu Grubišiću, Ivanu Pauletti i Juri Šonji, zastupnici su naredali zahtjeve za stankom.

HNS-ov Goran Beus Richembergh zatražio je stanku zbog situacije na Sveučilištu u Zagrebu, kao i Klub HDZ-a, a nadovezao se i SDP-ov Bojan Glavašević tražeći stanku zbog teškog položaja studenata i profesora na Hrvatskim studijima, 

Branimir Bunjac iz Živog zida stanku je tražio zbog 'slabog rada' Ministarstva prometa, a Mostov Miro Bulj zbog ugroženosti pitkih voda i naposljetku zbog uvoza nekvalitetnog mesa i 'katastrofalnog stanja u poljoprivredi' stanku je zatražio Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku.

Richembergh o paradoksu oko Hrvatskih studija

Blokada Hrvatskih studija traje već treći dan, podsjetio je Richembergh: 'Radi se o paradoksu da se institucionalnim pritiskom pokušava ukinuti studije filozofije dok je ministar obrazovanja filozof. Ukidanje upisnih kvota na filozofiji samo je prvi korak prema ukidanju Hrvatskih studija. Nerazumno je ovakvo instuticionalno nasilje i vršenje pritiska samo zato jer su neki profesori filozofije potpisali peticiju kojima se suprotstavljaju plagijatu'. 'Slati policiju na vlastite studente je sramota. Ono što nije normalno ne smije postati normalno', poručio je Richembergh.

O situaciji na Hrvatskim studijima progovorio je je i SDP-ov Bojan Glavašević. 'Danas su Hrvatski studiji u blokadi. Studenti, mladi ljudi su na ulici i smatraju da je trenutna uprava nanijela štetu i traže smjene. Kako da Hrvatska bude zemlja znanja kada izvrsnost nije kriterij, kad pod egidom autonomije sveučilišta cvate korupcija, nepotizam i plagijatorstvo', kazao je Glavašević.

'Zar Barišiću i Borasu ne izazivaju mučninu uniformirane osobe na sveučilištu', upitao je SDP-ov zastupnik.

Poručio je studentima da se obrate zastupnicima ako trebaju ikakvu pomoć, a i građane je pozvao da im pomognu. 'Uz pratnju policije rektor ili ministar ih mogu ispratiti samo do autobusne stanice za Irsku ili Njemačku', kazao je Glavašević.

HDZ-ova Vesna Bedeković poručila je pak studentima da ne brinu jer će moći završiti fakultet normalno iako su se uglasile upisne kvote za filozofiju. 'Ovdje nije riječ o odmazdi ministra, nego o boljoj profilaciji na studiju filozofije', kazala je Bedeković.

Za filozofske sadržaje na Hrvatskim studijima, poručuje, naći će se novi okvir. Progovorila je i o studentima okupljenjima u Studentski sabor, koji su izglasali blokadu. 'To nisu sve studenti Hrvatskih studija, nego tamo ima i dosta građana sastrane', rekal je Bedeković.

Bunjac je govoreći o najavljenom poskupljenju cestarina upozorio da će Hrvatima biti jeftinije putovati avionom do Splita nego voziti se autocestom: 'Vinjete su isplativije od cestarina, a dovele bi do porasta BDP-a i turizma. Ministarstvo prometa nagomilane dugove planira prebaciti na građane, a bilo bi pošteno da za loše poteze Vlade odgovaraju premijer i ministri'.