obraćanje ministra financija

Nakon cjelodnevnih kritika Liz Truss ipak stigla u britanski parlament; sjedila je ozbiljna lica i bez riječi

17.10.2022 u 21:06

Bionic
Reading

Britanska premijerka Liz Truss stigla je u ponedjeljak u parlament, uoči obraćanja ministra financija Jeremyja Hunta, nakon što je doživjela salvu kritika jer se nije ranije pojavila, uz optužbe da se "skriva pod stolom"

Truss nije mogla sudjelovati u ranijoj raspravi zbog neodređenog urgentnog problema, kazala je čelnica Donjeg doma britanskog parlamenta Penny Mordaunt.

Mordaunt je inzistirala da se Truss "ne skriva ispod stola" od zastupnika na što su oporbeni parlamentarci reagirali smijehom.

"Uvjeravam ovaj dom da ona ovdje nažalost nije zbog vrlo valjanog razloga", kazala je.

Truss je potom stigla u parlament i sjedila ozbiljna lica dok je Hunt objašnjavao zastupnicima svoj zaokret u proračunskoj politici za 180 stupnjeva.

On je okrenuo ploču i odbacio gotovo cijeli mini-proračun premijerke Truss i rekao da zemlja mora povećati poreze i srezati potrošnju kako bi ponovno izgradila stabilnost i povjerenje.

"Gdje je" i "slaba", uzvikivali su zastupnici nakon što je bilo rečeno da će Mordaunt umjesto Truss odgovarati na pitanja zastupnika o imenovanju novog ministra financija.

  • +16
Liz Truss Izvor: EPA / Autor: Carlos Jasso / POOL

"Uz isprike šefu oporbe i Donjem domu, premijerka je zadržana zbog hitnog posla i bojim se da ćete se morati zadovoljiti sa mnom", kazala je Mordaunt.

Čelnik Laburističke stranke Keir Starmer ismijao je Truss zbog izbivanja.

"Kako bi Britanija mogla dobiti stabilnost koja joj je potrebna kada je sve što vlada nudi groteskni kaos i kada umjesto vodstva imamo ovaj posvemašnji vakuum", kazao je.

Laburistička zastupnica Stella Creasy rekla je da je posao premijera donošenje teških odluka o brojnim pitanjima.

"Sve što sada znamo je, osim ako nam ne kaže drugačije, da se premijerka skriva ispod svog stola i traži da sve ovo prođe. Nije li vrijeme da ode i da funkciju preuzme netko tko može donositi odluke sukladno britanskim nacionalnim interesima", poručila je.