MODEL RADA

Četvrti britanski ministar financija u 2022: 'Odgovarat ćemo za svaki peni naših poreznih planova i proračuna'

16.10.2022 u 12:33

Bionic
Reading

Novi britanski ministar financija Jeremy Hunt u nedjelju je rekao da će investitorima pokazati da će unaprijediti javne financije zemlje, nakon što su odluke njegovog prethodnika u vladi premijerke Liz Truss uzrokovale pad tržišta obveznica

„Nijedna vlada ne može kontrolirati tržišta. Nijedan ministar financija to ne bi trebao činiti“, rekao je Hunt, četvrti na toj funkciji ove godine, u nedjelju za BBC.

„Možemo činiti jednu stvar, a to ću ja i radit – pokazivati tržištu, svijetu, ljudima koji prate od kuće, da možemo odgovarati za svaki peni naših poreznih planova i proračuna“, dodao je.

Investitori od 23. rujna masovno rasprodaju britanske državne obveznice, otkad je Huntov prethodnik Kwasi Kwarteng najavio niz poreznih rezova bez pokrića.

Truss je premijerka postala prije samo mjesec dana, osvojivši vodstvo Konzervativne stranke obećanjima o smanjivanju poreza, a Kwartenga je opustila u petak i odustala od većine programa koji su dogovorili.

  • +6
Kwasi Kwarteng Izvor: Profimedia / Autor: Oli SCARFF / AFP / Profimedia

Hunt najavljuje da će ići još dalje, s povećanjem poreza i većim kontrolama javnih financija.

Upitan hoće li financijska tržišta steći povjerenje u njega, Hunt je BBC-u rekao da za one koji posluju na tržištu „djela govore više od riječi“.