REAKCIJE IZ SRBIJE

'Najveći zločin poslije Drugog svjetskog rata ostaje nekažnjen'

16.11.2012 u 13:46

Bionic
Reading

U Srbiji su s negodovanjem dočekali odluku Haaškog suda o puštanju na slobodu hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača. Smatraju da je riječ o političkoj odluci i da je Haški sud izgubio svaki kredibilitet

Tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević smatra da je oslobađajuća presuda Anti Gotovini i Mladenu Markaču skandalozna i da je ozbiljno ugrožen princip kažnjivosti ratnih zločina, javlja B92. 'Radi se o jednom od najvećih ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, o ubojstvima, protjerivanjima i ugroženosti više stotina tisuća ljudi, a da za to nitko nije odgovarao', rekao je Vukčević. Prema njegovim riječima, pravno je neshvatljivo da je pri jednako utvrđenom činjeničnom stanju prvostupanjsko sudsko vijeće optuženima izreklo visoke kazne, a da je drugostupanjsko vijeće donijelo dijametralno suprotnu odluku.

Predsjednik srpskog Nacionalnog vijeća za suradnju sa Haškim sudom Rasim Ljajić ocijenio je da je nakon današnje presude Haaški sud 'izgubio svaki kredibilitet'.  'Ovo danas je samo dokaz selektivne pravde koja je gora od svake nepravde', rekao je Ljajić novinarima u beogradskom Medija centru i dodao da su ljudi u akciji Oluja ubijeni i protjerani, a da za to niko nije odgovoran. 'Ova odluka Žalbenog vijeća vraća nas tri koraka unazad i percepcija Suda u našoj javnosti bit će još gora', zaključio je Ljajić.

Šef Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je da je odlukom Haškog tribunala legalizirano najveće etničko čišćenje koje je od Drugog svjetskog rata počinjeno u Europi, tijekom operacije Oluja. 'Tom presudom Haški sud je ponovo ubio sve one koji su zvjerski ubijeni tijekom i poslije akcije Oluja', dodao je on.

Srpska napredna stranka ocijenila je u priopćenju da su odlukom Suda legalizirani strašni zločini počinjeni nad srpskim narodom u akciji Oluja 1995.  'Ova odluka pokazala je da se u Haškom tribunalu, ipak, češće donose političke, a ne pravne odluke. Razočarani smo zbog ovakvog odnosa međunarodnih institucija prema srpskom narodu, zanemarivanja činjenica i nepoštovanja žrtava Oluje, najvećeg zločina u suvremenoj Europi poslije Drugog svjetskog rata', ističe se u priopćenju SNS-a.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović pak smatra da je današnja oslobađajuća presuda hrvatskim generalima iznenađenje čak i za one koji nemaju nikakve iluzije o karakteru i prirodi Haškog suda i o dvostrukim standardima te institucije. 'Ova presuda je brutalna i cinična i predstavlja šamar u lice pravdi, ali prije svega Srbiji i srpskim žrtvama. I u Oluji i mimo nje', rekao je on.