TADAWUL BURZA

Najveći svjetski IPO: Počelo trgovanje dionicama naftnog diva Aramca

11.12.2019 u 17:08

Bionic
Reading

Dionicama saudijskog naftnog diva Aramca u srijedu se počelo trgovati na saudijskoj burzi Tadawul, nepunih tjedan dana nakon što je kompanija objavila prodaju dionica u najvećoj dosad inicijalnoj ponudi dionica (IPO) u svijetu

Aramco je u prošli četvrtak bio najavio da nudi na prodaju 1,5 posto svojih dionica, odnosno njih ukupno tri milijarde, po cijeni od 32 rijala ili 8,53 dolara, ukupne vrijednosti 25,6 milijardi dolara.

Nedugo nakon početka današnjeg trgovanja cijena im je dosegnula 35,2 rijala, izvijestila je televizija Al Arabiya.

To znači da je skočila maksimalno dopuštenih 10 posto u odnosu na početnu.

"Danas, s početkom trgovanja dionicama Aramca, kompanija je na listu svojih postignuća dodala još jedno", rekao je predsjednik Aramca Yasir al-Rumayyan.

"Ovaj će IPO poboljšati tvrtkino upravljanje i povećati standarde transparentnosti", dodao je.

IPO je dio ambicioznog plana čiji je zagovornik saudijski princ Mohammed Bin Salman a cilj mu je diversifikacija gospodarstva kako bi se smanjila ovisnost zemlje o nafti.

U rujnu su dva postrojenja toga diva u istočnom dijelu zemlje bile mete napada, zbog čega je proizvodnja privremeno obustavljena a isporuka saudijske nafte bila je prepolovljena.

I Saudijska Arabija i Sjedinjene Države tada su objavile da Iran smatraju odgovornim za napade. Službeno su odgovornost preuzeli pobunjeni jemenski Huti koje Teheran podupire, napominje dpa.