PRVI 'POGLED K...' U ZAGREBU

Najveći skup o Rusiji otkako je samostalne Hrvatske

18.05.2011 u 14:09

Bionic
Reading

Koliko zapravo znamo o Rusiji? Ta neshvatljivo golema, najveća europska i istovremeno najveća azijska zemlja, nalazi se svega dva-tri sata leta putničkim avionom od Hrvatske. Skoro svaki dan nešto o njoj čujemo, slavenska je sestra itekako utjecajna u svijetu, a opet – sve se svodi na tri-četiri klišeja

Širenju hrvatske percepcije o svijetu oko nas (koji ne spada u Europsku uniju) trebala bi pomoći velika interdisciplinarna konferencija koja će se u Zagrebu održati od 27. do 28. svibnja pod nazivom 'Pogled k… Rusiji'.

Organizatori iz zagrebačke Akademije za politički razvoj tvrde da je jedan od motiva sazivanja ove konferencije bila svijest da čak i oni predstavnici hrvatskog društva koji se smatraju dobro informiranima i nastoje pratiti zbivanja izvan uže regije, zapravo frapantno malo znaju o suvremenoj Rusiji. Sve je jasnije da imati nekoliko informacija ili pročitati jednu knjigu nije dovoljno za razumijevanje konteksta i procesa koji se u toj zemlji događaju.

A riječ je o svjetskoj velesili koja u 21. stoljeću kreće u novu ekonomsku, političku, pa i kulturnu ekspanziju. Između ostalog, tradicionalno je utjecajna na Balkanu, a njena uloga i pozicija - kako u regiji, tako i u cijelom posthladnoratovskom svijetu - izaziva brojne kontroverze i sporove.

Na predavanjima i diskusijama pod naslovima kao što su 'Rusija danas - o čemu govorimo kada govorimo o Rusiji', zatim 'Moć energije', 'Poslovanje u Rusiji' i druge teme govorit će istaknuti ruski, svjetski i hrvatski politolozi, ekonomisti, diplomati i drugi stručnjaci. Iz Rusije stižu aktivisti i znanstvenici poput Elene Nemirovskaje, Alekseja Makarkina, Aslana Mazukabzova i Kirila Rogova, a od domaćih govornika čut će se Nadana Vidoševića, Gorana Granića, Budimira Lončara, Hidajeta Biščevića…

Organizatori su osigurali i popratni kulturni program na više lokacija, poput filmskog mini-festivala Cinetrain u zagrebačkom Dokukinu te multimedijalnog predavanja s temom putovanja po Rusiji u knjižari Booksa.

'Naša je namjera svake godine u Hrvatsku dovesti predstavnike druge zemlje koja igra bitnu ulogu na svjetskoj sceni – ove godine to je Rusija, a iduće Kina - kako bismo ne samo dobili relevantne informacije iz prve ruke, već i omogućili bolju suradnju i povezivanje naših zemalja', stoji na web stranici organizatora.