najnovije istraživanje

Najveći britanski poslodavci ne planiraju uskoro vratiti zaposlenike u urede

27.08.2020 u 08:09

Bionic
Reading

Pedeset najvećih britanskih poslodavaca nema namjeru u skorijoj budućnosti vratiti sve svoje zaposlenike u urede na puno radno vrijeme, pokazalo je najnovije istraživanje

U svom istraživanju u kojem je sudjelovalo 50 velikih poslodavaca, od banaka do trgovinskih kompanija, BBC ih je ispitao kada namjeravaju vratiti svoje zaposlenike u urede.

Od ukupnog broja, 24 kompanije nemaju namjeru vratiti zaposlenike u urede, dok je 20 kompanija otvorilo svoje urede za zaposlenike koji nemaju uvjete za rad od kuće.

Jedan od glavnih razloga odgađanju njihova povratka u urede je taj što kompanije ne pronalaze način na koji bi smjestili veliki broj zaposlenika uz poštivanje propisanih mjera socijalne distance.

Mnoge kompanije, pogotovo u bankarskom i financijskom sektoru, nude zaposlenicima izbor i fleksibilnost u slučaju da se žele vratiti u urede.

Nekoliko kompanija već je najavilo da nemaju namjeru povratka u urede do kasne jesen, dok je Facebook priopćio kako ne planira povratak svojih zaposlenika čak do srpnja 2021. godine. Neka manja poduzeća, pak, odlučila su u potpunosti napustiti svoje urede.

Direktorica britanske agencije za odnose s javnošću Tara Thomas nema namjeru produžiti najam ureda u rujnu, jer ne može svoj tim od osam osoba dovesti u prostor i poštivati propisane mjere. „Nedostatak četiri zida oko nas neće promijeniti dinamiku ili kulturu tima. Ako ništa drugo, to će nas učiniti pionirima promijenjenog svijeta rada“, rekla je Thomas.

Dodala je i kako su dodatne pogodnosti te što se stvaraju uštede, jer ne unajmljuje prostor, ne plaća komunalne usluge te štedi vrijeme koje bi inače proveli vozeći se u i na posao.

Unatoč svemu, prerano je proglasiti smrt uredskog prostora, smatra regionalni direktor Argenta Rob Groves, koji je upravo završio izgradnju 120.000 metara poslovnog prostora u Birminghamu. Iako su neki najmoprimci pauzirali najam i zaustavili kupnju, on kaže da će uvijek postojati potreba za radnim prostorom u kojem se ljudi mogu okupiti i surađivati.

„Želim izazvati ljude koji kažu da im nikada neće trebati ured te ih pitati za 12 do 18 mjeseci je li to bila ispravna odluka ili samo reakcija na ono što se događa sada“, rekao je Groves.