Tomislav Tomašević:

'Najvažnije je da nemamo lokalnog šerifa, ja neću odlučivati o svakoj rupi na cesti i izgledu svakog parka'

05.03.2021 u 20:02

Bionic
Reading

Kandidat za gradonačenika grada Zagreba iz platforme "Možemo" Tomislav Tomašević gostovao je u središnjem Dnevniku HTV-a. Što se tiče ulaska Miroslava Škore u utrku za gradonačelnika grada Zagreba, Tomašević kaže da ne može ništa reći.

- Ne zanima to previše, ne bavim se gradom Zagrebom od jučer već godinama. Više od 15 godina gradskh problema, više od četiri godine kao gradski zastupnik', rekao je Dnevniku HRT-a.

Misli da će većina birača Milana Bandića otići nekom drugom, ali i da će mu manji dio ljudi možda i dati glas. Svejedno mu je s kim će se naći u drugom krugu. - Apsolutno mi je svejedno, rekao je.

Kada se govori o kandidatima, govori se da je Joško Klisović iz SDP-a iskusni diplomat, a da ste vi aktivist, kako odgovarate na kritike? - Ja sam s 21 godinom bio izabran za savjetnika UN-ove agencije za okoliš za područje Europe, imam bogatu biografiju i školavanje vani. Što se tiče upravljanja gradom, nitko od kandidata nema to znanje i iskustvo.

Najbolje poznaje grad Zagreb, probleme i rješenja, ističe. - Najbitnije da nemamo više lokalnog šerifa, ne želim biti gradonačelnik koji će odlučivati o svakoj rupi na cesti, o tome kako će izgledati neki park, tko će dobiti neki posao. Mene to ne zanima.

Tomislav Tomašević daje izjavu povodom smrti Milana Bandića Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Prioritet mu je, kako kaže, promijeniti upravljačke kadrove. - Svi pročelnici bi trebali staviti mandat na raspolaganje i to je najnormalnija demokratska praksa. Očekujem da onda novi kadrovi slože upravljačke procese da svi mogu raditi svoj posao.

Kaže da se nitko ne mora bojati za svoj posao. - Ne zanima me tko ima kakvu strančku iskaznicu ili nema nikakvu iskaznicu. Zanima me tko će raditi svoj posao. Tomašević je najavio i reviziju ugovora s tvrtkom Petra Pripuza, zašto baš sa tom tvrtkom?

- Imamo situaciju u gospodaranju otpadom da nekoliko poduzeća dobiva dosta unosne ugovore s Gradom. Smatram da se dobar dio poslova može raditi i od strane gradskih poduzeća. Ne vidim razlog da tako skupo plaćamo takve outsourcane poslove nekolicini poduzeća koji se često jedini i javljaju na natječaje. Planiramo napraviti uštede, da svatko može dobiti na natječaju posao, i da u gradu Zagrebu možemo uštedjeti 300 milijuna kuna i 300 milijuna kuna u Zagrebačkom holdingu.

  • +17
Arhivske fotografije Milana Bandića Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Kaže i da se ne zna koliko grad Zagreb duguje. Dodaje da se u cijelu priču niti ne bi upuštao da nema hrabrosti.  - Ne zanimaju me koje su potencijalne prijetnje i mislim da je jedna od najvećih prednosti što nemam nikakvih repova i nikome nisam dužan. Grad Zagreb dobiva novi početak. 

Na pitanje je li ostalo što dobro od Milana Bandića kaže da je socijalna politika dosta dobra, da se s time treba nastaviti, poglavito u ovakvoj krizi. Dodaje da se i može poboljšati cijela komunalna usluga za građane u Zagrebu.  Govoreći o ljubavi prema Zagrebu kaže da je on ovdje rođen i ovdje živi dodajući da je dosta kandidata odjednom otkrilo ljubav prema Zagrebu.  - Jedva čekam te debate i te ideje, mislim da brojni kandidati noćima štrebaju da vide osnovne informacije o gradu Zagrebu.