MOŽE LI VALENTIĆ RUŠITI JOSIPOVIĆA?

'Najuspješniji premijer' diže se s ruba ponora

11.04.2014 u 14:43

Bionic
Reading

'Nalazim se u složenoj poslovnoj situaciji, jednoj od najtežih u 40 godina bavljenja biznisom. Sa sadašnjim cijenama nekretnina mogu izdržati još godinu do eventualno dvije', zavapio je nekadašnji premijer i građevinski poduzetnik Nikica Valentić prije nepune dvije godine. Danas kaže da je najteže iza njega. Iako je govorio kako se nema namjeru vraćati u politiku, ne odbacuje mogućnost da bude kandidat HDZ-a na predsjedničkim izborima. U stranci pak nisu na čisto što bi s njim. Sam Valentić bi ipak da tu ulogu preuzme netko mlađi, no Stjepan Mesić, kada je kročio prvi put na Pantovčak, imao je 66 godina. Valentić ima tek 63

Iako službenu ponudu od Karamarka nije dobio, Valentić kaže kako će o tome razmisliti kada ponuda dođe. Očito je riječ o još jednom probnom balonu iz HDZ-a kao ispitivanju pulsa javnosti prije službene objave. Na koga će pasti kocka, trebalo bi biti poznato krajem svibnja. Naš izvor iz HDZ-a tvrdi pak da se o njemu u stranci nije pričalo. Kaže da Valenitća dugo nije bilo u politici, ima zdravstvenih problema, a tvrtke mu ne posluju baš najbolje, stoga mu se čini da se ipak radi o samopromociji.

Po svemu sudeći, najizgledniji kandidat još uvijek je Željko Reiner, kojeg se u križaljkama spominjalo još početkom godine, iako, dodaje naš izvor, kao kandidat bi se eventualno mogao pojaviti i Andrej Plenković, ovisno o rezultatima koje postigne na europskim izborima.

Spominje li se Valentić kao kandidat nije nam znao ni reći HDZ-ov Davorin Mlakar. 'Bio bi užasno sretan da je on kandidat', kratko je rekao Mlakar.

Valentića je stranka, čiji je sada 'običan' član, nagovarala na kandidaturu za zagrebačkog gradonačelnika, no on je tu ponudu odbio. Predsjednička funkcija možda bi ipak bila primjerenija njegovu kalibru i godinama, iako on tvrdi da je prestar za to. Smatra da je idealno da kandidat ima između 40 i 50 godina.No Stjepan Mesić 2000. godine, kada je prvi put postao predsjednik RH, imao je 66, a Valentić ima 63 godine. Doduše, Mesić je priznao da ide na tretmane pomlađivanja.
275334,218082,186638,83063
Valentić u blokadi: 'Preživjeli smo najveću krizu'

Dok je 2012. govorio kako je na rubu bankrota, ovaj poduzetnik u građevinskom sektoru kojeg je kriza bacila na koljena, danas nam kaže da je opet na nogama. 'Preživjeli smo najveću krizu. Firma je stabilna, ali problema je i dalje puno', dodaje. Da problema ima, pokazuje i podatak da je tvrtka Niva bila u blokadi od 30. rujna prošle godine do 27. siječnja 2014. Od tada do danas, računi su joj blokirani na devet dana. Druga tvrtka u grupaciji, Niva Inženjering koja je od 2008. do 2012. imala prihode između 35 i 53 milijuna godišnje te višemilijunsku dobit do 2010., danas je u blokadi. Računi su joj u posljednjih šest mjeseci bili blokirani 39 dana.

Valentić je usred krize zajedno s IGH-om Jure Radića krenuo u partnerski megaprojekt Črnomerec centar, no ubrzo Niva inženjering preuzima većinski udio od Jure Radića na tom projektu. Do danas je na ovoj atraktivnoj parceli na kojoj je nekad bio Tekstilni kombinat Zagreb izgrađena tek jedna stambeno-poslovna zgrada. U pripremi su još četiri objekta kako bi se projekt zaokružio. Riječ je o 600 stanova i neboderu sa 26 katova.

'Menadžer zapadnog tipa' čak i u socijalizmu

Valentić, koji je diplomirani pravnik, u građevinski je biznis ušao još u vrijeme Jugoslavije. S grupom prijatelja osnovao je stambene zadruge Stanograd i Stanoinvest koje su navodno godišnje radile i po tisuću stanova. 'Menadžer zapadnog tipa', kako ga je tada okarakterizirao Vjesnik, 1983. vraća se svojoj pravnoj struci, i to kao odvjetnik specijaliziran za investicijske ugovore, trgovačko pravo i nekretnine. Nakon demokratskih promjena u Hrvatskoj 1990. postaje generalni direktor Ine. Iako ga je Franjo Tuđman i ranije vabio da dođe u Vladu, Valentić na to pristaje tek 1993. Za njegova kratkog mandata na čelu Vlade, dogodile su se krucijalne promjene u Hrvatskoj.

S Borislavom Škegrom stabilizirao je državne financije, zaustavio galopirajuću inflaciju, našao sredstva za naoružanje Hrvatske vojske pred operacije Bljesak i Oluja, a 1994. uvedena je nova valuta, hrvatska kuna. Iz Vlade izlazi netom nakon oslobođenja Knina 1995. i tada se objeručke baca na biznis, i to ne samo građevinski. Pokušao je malezijski automobil Proton plasirati na hrvatsko tržište, no ta je epizoda neslavno propala.

Kad je 1995. u listopadu njegova Vlada napustila Markov trg, Hrvatska je bila zadužena pet milijardi dolara. Danas je dug veći od 52 milijarde eura. Ima li Valentić snage, ne za premijersku, već predsjedničku, protokolarnu ulogu u ovako teškoj situaciji za državu, teško je reći. Neki kažu da djeluje umorno. Uostalom, zadnju riječ ima Tomislav Karamarko.