POMAGALA SUPRUGU PEDOFILU I UBOJICI

Najomraženija žena u Belgiji na uvjetnoj slobodi

28.08.2012 u 18:49

Bionic
Reading

Belgijski kasacijski sud donio je u utorak konačnu odluku o uvjetnom puštanju na slobodu Michelle Martin, bivše supruge pedofila i serijskog ubojice Marca Dutrouxa, koja mu je pomagala u zločinima

Kasacijski sud, najviša sudska instanca u Belgiji, odbacio je dvije žalbe, jednu građansku i jednu državnog odvjetnika, na odluku nižeg suda u Monsu, koji je 31. srpnja donio odluku da Michelle Martin može pod određenim uvjetima napustiti zatvor u kojem je provela 16 od 30 godina na koliko je osuđena za sudioništvo u zločinu s bivšim suprogom Marcom Dutrouxom, koji je osuđen na doživotni zatvor.

Mogućnost puštanja na slobodu 'najomraženije žene' u Belgiji cijelo ljeto bilo glavnom temom ovdašnjih medija. Najava puštanja na slobodu izazvala je polemike među politačarima o oportunosti prijevremenog puštanja na slobodu osoba osuđenih za najteže zločine.

Michelle Martin je osuđena za pomaganje Marcu Dutrouxu, koji je osuđen za otmicu, mučenje i seksualno zlostavljanje šest djevojčica i djevojaka u dobi između osam i 19 godina, od kojih je četiri ubio. Zločini su se dogodili 1995. i 1996. godine.

Marc Dutroux je uhićen 1996. godine, a njegovo prezime je toliko ozloglašeno u Belgiji da je samo u prve dvije godine nakon što se za zločine doznalo, trećina nositelja toga prezimena zatražilo da se ono promijeni.

Michelle Martin, bivša učiteljica, bi po izlasku iz zatvora Berkendaela u Bruxellesu trebala biti smještena u samostanu sestara klarisa u Malonnneu kod Namura, glavnom gradu belgijske pokrajine Valonije. U samostanu živi desetak redovnica. Michelle Martin neće postati redovnica, a neće imati nikakva kontakta s vanjskim svijetom. Bude li smještena tamo, samostan će biti pod vrlo jakim policijskim nadzorom.