GLAS NARODA

Najniža ocjena Sanaderovoj vladi otkad postoji

05.01.2009 u 10:50

Bionic
Reading

Vlada Ive Sanadera dotakla je dno, barem ako je suditi po posljednjem istraživanju agencije Promocija plus– građani su joj posljednjeg mjeseca protekle godine dodijelili najnižu ocjenu od početka prvog mandata: 2,42

Redovito mjesečno istraživanje o političkim preferencijama CRO Demoskop, u kojemu je sudjelovalo 1.300 građana, otkriva i da politika Vlade bilježi najnižu podršku od listopada 2006. – tek 23,7 posto građana u potpunosti ili uglavnom podržava politiku Sanaderove vlade.

U skladu s ovim pokazateljima je i rast negativnog doživljaja premijera Sanadera, kojeg gotovo trećina (31,7 posto) ispitanika smatra najnegativnijim političarom u zemlji. Usporedbe radi, prije godinu dana ovakvo mišljenje o Sanaderu imalo je tek 18,1 posto građana.

Na drugom mjestu ljestvice najnepopularnijih političara i dalje je Zoran Milanović (10,1 posto), dok kategorija 'svi političari' i dalje zauzima treće mjesto (9,1 posto). U kategoriji najnepopularnijih političara vidljivi skok bilježi još jedino Anto Đapić, kojeg je štetni ugovor s Vladom Zecom doveo u prvu petorku najmanje popularnih političara – sa 2,6 posto Đapić je skočio na 4,6 posto na ljestvici nepopularnosti.

Nakon pada zbog nespretne izjave oko štednje na pogrebima branitelja, predsjednik Stjepan Mesić vratio se na vrh ljestvice popularnosti – najpozitivnijim političarom ga smatra 20,5 posto ispitanika. Slijede ga Zoran Milanović sa 14,6 i Ivo Sanader sa 13,8 posto.

Slični su pokazatelji i na stranačkoj razini – SDP je već četvrti mjesec na vrhu ljestvice stranačke popularnosti, i to s 28,7 posto podrške, dok HDZ podržava 25,9 posto ispitanika (devet posto manje nego na parlamentarnim izborima u studenom 2007.). Da su izbori danas, prag bi prešli tek još HNS (5,4 posto) i HSS (5,1 posto), dok rast popularnosti bilježi tek HSU (3,2 posto).

Najvažnijom temom proteklog mjeseca građani su proglasili slovensku blokadu pretpristupnih pregovora (34,5 posto) koja je s vrha izgurala ekonomsku krizu (23,9 posto), no poziv na bojkot slovenskih proizvoda i trgovina zaintrigirao je tek 1,6 posto ispitanika.

Pod utjecajem slovenske blokade pregovora bilježi se i najniža podrška hrvatskom članstvu u EU-u od rujna 2007. – proteklog mjeseca čak je 58,1 posto građana bilo za članstvo u EU, dok ih je sada tek 48,6 posto.

Budući da stranke još uvijek nisu istakle kandidate za predsjednika, većina ispitanika (preko 16 posto) ne zna za koga bi glasala na predsjedničkim izborima, dok čak četvrtina upitanih ne planira ni izaći na izbore. Među onima koji bi glasali, većina bi odabrala Nadana Vidoševića (12,3 posto), dok su pri vrhu ljestvice još Radimir Čačić (9,1 posto) i Milan Bandić (7 posto).