OD TOGA 42 TALIBANA

Najmanje 48 mrtvih u sukobima u Afganistanu

26.09.2009 u 21:02

Bionic
Reading

Najmanje 48 osoba, od kojih 42 talibana, poginulo je u sukobima u Afganistanu, objavile su subotu afganistanske vlasti

Samo u pokrajini Kunduz afganistanske su snage sigurnosti ubile najmanje 18 talibana. Zapovjednik bataljuna u Kunduzu rekao je da je ubijeno 18 i ranjeno 10 talibana. U pokrajini Helmand, snage sigurnosti su ubile 12 talibana.

U petak su pobunjenici postavili zasjedu afganistanskoj policiji i vojnicima međunarodnih snaga, a u sukobu koji je izbio ubijeno je 8 i ranjena su 3 talibana, prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova.

U petak su u pokrajini Helmand u operaciji vojske, policije i međunarodnih snaga ubijena tri pobunjenika u okrugu Greshk. Policija je u petak ubila jednog talibana, prema istom izvoru. U susjednoj pokrajini Nimroz skupina pobunjenika je napala položaj pogranične policije u okrugu Kang na granici s Iranom.

U sukobu koji je trajao devet sati policija, koja je izgubila dvojicu djelatnika, ubila je osam talibana, rekao je šef pokrajinske policije. U pokrajini Herat, pobunjenici su ubili četiri civila zbog suradnje s vladinim i stranim snagama, rekao je glasnogovornik afganistanske policije.

U petak navečer su u okrugu Injil ubijena tri brata, zbog navodne veze s vladinim snagama. U istom okrugu jedan mladi muškarac je obješen i slična poruka je obješena na njegovo tijelo, dodao je glasnogovornik policije.

Na istoku zemlje četiri talibana su ubijena u petak nakon napada na policijsku stanicu, prema ministarstvu vanjskih poslova. Talibani su pojačali i proširili pobunu u posljednje dvije godine, unatoč nazočnosti više od 100.000 stranih vojnika, od kojih su dvije trećine Amerikanci.