na političkom skupu

Najmanje 40 osoba poginulo u eksploziji bombe u Pakistanu

30.07.2023 u 15:51

Bionic
Reading

Najmanje 40 ljudi smrtno je stradalo u nedjelju u eksploziji koja se dogodila u sjeverozapadnoj pakistanskoj pokrajini Hajber Pahtunva, izvijestio je Geo News pozivajući se na lokalne dužnosnike

Policijski izvor je rekao da su žrtve poginule u eksploziji bombe na skupu radikalne islamističke stranke.

'Na svečanosti je trebao govoriti visoki stranački dužnosnik, no prije nego što je stigao eksplodirala je bomba', rekao je Ahtar Hajat Gandapur, policijski inspektor pokrajine koja se nalazi na granici s Afganistanom. Isti je izvor kazao da je eksplozija bila usmjerena na konzervativnu vjersku stranku Džamiat Ulema-e-Islam (JUI), koja je organizirala skup u gradu Har uoči izbora koji će se održati kasnije tijekom godine. Stranka je poznata po vezama s tvrdolinijaškim islamizmom. Inicijalna izvješća govorila su o 17 mrtvih, ali i 70 ranjenih pa bi broj mogao rasti.

Eksplozija u Pakistanu Izvor: EPA / Autor: RESCUE 1122 HANDOUT

Uz najmanje 40 poginulih, više od stotinu osoba je ranjeno u eksploziji bombe na skupu pristaša Maulana Fazal-ur-Rehmana, tvrdolinijaškog klerika i političkog vođe stranke JUI. Neki od najteže ozljieđenih prevezeni su zračnim prijevozom u bolnicu u Peshawar, glavni grad provincije Hajber-Pahtunva, a ostali u obližnje bolnice. BBC javlja da je regionalni čelnik JUI-ja Maulana Ziaullah ubijen u eksploziji, a da Fazal-ur-Rehman nije bio na skupu.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad.