pokrajina helmand

Najmanje 35 osoba ubijeno na vjenčanju u operaciji afganistanske vojske

23.09.2019 u 11:55

Bionic
Reading

Najmanje 35 uzvanika vjenčanja ubijeno je, a 13 ih je ozlijeđeno tijekom napada afganistanskih vladinih snaga na obližnje skrovište militanata, objavila su u ponedjeljak dva dužnosnika u južnoj pokrajini Helmand

Incident se dogodio u nedjelju navečer, kada su afganistanske snage izvršile prepad na kuću koju su militanti koristili za obuku bombaša samoubojica, a žrtve napada bili su gosti na proslavi vjenčanja.

"Ubijeno je 35 civila, a 13 ih je ozlijeđeno. Bili su na vjenčanju blizu područja napada u Khaksaru u okrugu Musa Qala", rekao je član pokrajinskog vijeća Attaullah Afghan.

Drugi član vijeća Abdul Majid Akhundzadah kaže da je u napadu ubijeno 40 civila.

"U zajedničkoj operaciji u Helmandu ubijena su 22 talibana, a 14 ih je uhićeno", priopćilo je ministarstvo obrane. Među uhićenima je pet Pakistanaca i jedan Bangladežanin.

Dodali su da će istražiti izvještaje o civilnim žrtvama.

Talibani tvrde da su afganistanski vojnici uz potporu američkih snaga tijekom noći izvršili zračni napad koji su pratili kopneni sukobi njihovih boraca i afganistanskih snaga u okrugu Musa Qala.

Nekoliko civila ubijeno je na vjenčanju, a 18 pripadnika afganistanskih snaga poginulo je u borbama, priopćili su talibani.