nema mira

Najmanje 15 mrtvih u eksploziji kamiona-bombe na istoku Afganistana

03.10.2020 u 15:59

Bionic
Reading

Najmanje 15 ljudi poginulo je, a deseci su ozlijeđeni u eksploziji kamiona-bombe u subotu u istočnoj afganistanskoj pokrajini Nangarhar u trenutku kad se vode mirovni pregovori u Kataru koji bi trebali okončati sukobe u toj razorenoj zemlji

Pokrajinski dužnosnici koji su objavili podatke o žrtvama očekuju da bi ih moglo biti i više, a riječ je većinom o civilima. U eksploziji je ozlijeđeno najmanje 52 ljudi. Još nitko nije preuzeo odgovornost za napad.

Ministarstvo unutarnjih poslova okrivilo je talibane, istaknuvši da su oni u zadnja dva tjedna izveli 650 napada u kojima je poginulo 69 civila, a ozlijeđena je 141 osoba. Talibani nisu odgovorili na zahtjev za komentarom.

Pregovarači afganistanske vlade pregovaraju s njima u Dohi u pokušaju da se okonča sukob, ali pozivi vlade i međunarodne zajednice na prekid vatre i smanjenje nasilja do sada nisu naišli na plodno tlo.

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je na Twitteru da su afganistanske snage ubile jednog važnog pripadnika talibana te uhitile još petoricu u petak navečer u sjevernoj pokrajini Balkh.