MONS. BARIŠIĆ

Najbrojnija stranka u Hrvatskoj je stranka 'jadikovanja i kukanja'

15.08.2011 u 16:12

Bionic
Reading

Pedesetak tisuća vjernika okupilo se danas u povodu blagdana Velike Gospe na svečanom misom slavlju u Sinju, održanom na Trgu dr. Franje Tuđmana

Procesiju i svečano misno slavlje predvodio je nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić uz koncelebraciju sinjskog gvardijana fra Bože Vulete, župnika fra Pavla Norca Keve, dekana Cetinskog dekanata don Stipe Ljubasa i drugih svećenika.

U svečanoj procesiji sa slikom Čudotvorne Gospe Sinjske s,u kao i svake godine, sudjelovali alkari, alkarski momci, pripadnici Hrvatske vojske, policije, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, sinjske Gradske glazbe, članovi kulturno-umjetničkih društava, predstavnici civilne vlasti te veliki broj hodočasnika iz Bosne i Hercegovine i drugih mjesta.

Splitsko-makarski Marin Barišić u propovijedi je naglasio kako nas pogađa i opterećuje mnogo toga.

'Jadikujemo s istomišljenicima, svađamo se s protivnicima, optužujemo jedni druge, opravdavajući sebe. Uvijek je netko drugi odgovoran za naše stanje. Zar je stoga čudno da pripadamo najbrojnijom stranci u Hrvatskoj - stranci 'jadikovanja i kukanja', naglasio je nadbiskup mons. Barišić.

Pozvao je vjernike da žive u svijesti i dostojanstvu Kristove poruke nade i života: 'Vremenitost i vječnost, nebo i zemlja, duša i tijelo, život i vjera, ljubav prema Bogu i bližnjemu, više se ne mogu rastavljati bez posljedica. Kad god je čovjek iz svoga života pokušao udaljiti Boga, najgore je nastradao. Sjetimo se strahota i tragedija sva tri ne tako davna pokušaja bezboštva - fašizma, nacizma i komunizma. Koje li katastrofe i sramote za ljudski rod', zaključio je propovijed nadbiskup Barišić.

Očekuje se kako će najveće marijansko svetište na jugu Hrvatske, Gospe Sinjske, do kraja dana posjetiti više od sto tisuća vjernika.

Svetu misu u 18 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana predvodit će i propovijedati provincijal Provincije presvetog Otkupitelja iz Splita fra Željko Tolić.