Unfollow by Jasno i Glasno

Najbolji virali 2010.

03.01.2011 u 09:30

Bionic
Reading

Osvrnuli smo se na svijet viralnih videa u godini koja je za nama i odabrali njih deset koji su, po našem mišljenju, bili najuspješniji u 2010. Moramo priznati da je ovo bila jedna od onih lista koje smo s užitkom sastavljali

Viralni videi su po svojoj definiciji videozapisi koji se šire iznimnom brzinom (poput virusa), u ovom slučaju internetom. Upravo zbog toga, često se, osim čistokrvnih gluposti poput Ekrema Jevrića, koriste i u marketinške svrhe, promovirajući tvrtke i njihove proizvode, uglavnom bez direktne povezanosti s markom, kao što je to slučaj u običnim TVC-jevima.

Ovo su, bez nekog posebnog redoslijeda, najuspješniji viralni videi 2010. godine po našem izboru.

Google Chrome Speed Tests

Svi smo negdje čuli da je Google Chrome brz, no i oni najskeptičniji će nakon ovog videa zbog čiste radoznalosti instalirati Chrome i vidjeti o čemu je zapravo riječ.

Shoot the bear

Lovac nema snage upucati medvjeda i u tom trenutku u priču uskačete vi. Pomoću korektora marke Tipp-Ex, na ekranu obrišete riječ shoots i upišete neku po svojoj želji, ovisno o tome što želite da lovac učini. Naravno da je broj snimljenih scenarija ograničen, ali budući da većina iz nekog razloga uvijek upiše fucks, tvorci virala samo su ovim terminom pokrili oko 90 posto mogućnosti :)

T-Mobile Welcome Back

Na londonskom aerodromu Heathrow skupina ljudi dočekuje potpune strance i nasumično počinje 'svirati' imaginarne instrumente koristeći samo vlastiti glas. Teško je ovo opisati riječima, najbolje da pogledate sami. Zaista fantastično.

Gilette - Amazing Roger Federer trickshot

Na snimanju novog TV spota za Gillette, Roger Federer malo se poigrao s jednim tehničarom gađajući teniskom lopticom limenku na njegovoj glavi. Snimak nije lažan, ipak se radi o najboljem tenisaču na svijetu.

Old Spice guy

Treba li Mustafu iz Old Spiceovog spota posebno predstavljati? Gotovo da nema marketinškog bloga ili podcasta u kojem ovo ljeto barem nekoliko puta nije bilo riječi o ovoj odličnoj kampanji.

Darth Vader recording for TomTom GPS

Ekipa iz TomToma odlučila je u svoje GPS sustave uključiti glas Dartha Vadera. Sama ta činjenica već je dovoljan win, no dečki iz TomToma išli su korak dalje. U ovom videu možete vidjeti kako je bilo na snimanju i kako je Darth Vader 'surađivao' s toncem.

Nike – Tiger Woods father

Najbolji marketingaši znaju da se, kada stvari pođu po zlu, najbolje smijati na svoj račun. Upravo to su napravili u Nikeu, kada je nakon 'šaranja' Tigera Woodsa sa 10-ak ljubavnica legitimitet njihova brenda itekako došao u pitanje (naime, nestašni golfer na natjecanjima uvijek nosi kapu sa Swooshom, znakom Nikea). Zato su odlučili snimiti videospot u kojemu se  Woodsu obraća njegov pokojni otac. Iako je, naravno, video sniman davno prije, u kontekstu nedavnih događaja dobiva zaista humorističan obrat.

Axe finds out

Još jedan u nizu interaktivnih videa u kojima ovog puta birate svoju seksi sugovornicu koja 'izvan konteksta' komentira pranje nekog od dijelova muškog tijela. Zabavno, ali pageviewovi ne govore baš u prilog tome da je Axe doživio neki velik uspjeh.

Embrace life

Pokušaji osvještavanja vozača o važnosti korištenja sigurnosnog pojasa u automobilu često igraju samo pomoću sirovog izazivanja straha. Ovog puta u priču je ubačena kreativna ideja, čija je odlična realizacija rezultirala pravim malim remek-djelom.

Guy walks across America

Američki proizvođač odjeće Levi Strauss & Co. (marka pod čijim je okriljem i Levi's) odlučio je snimiti video u kojem mladić doslovno hoda Amerikom: 2770 fotografija spojeno je u odličan video kraći od dvije minute, a postoji čak i karta na Google Mapsu, na kojoj možete vidjeti gdje je sve bio.