u ženevi

Najbogatija britanska obitelj osuđena zbog izrabljivanja posluge

22.06.2024 u 14:38

Bionic
Reading

Četvero članova najbogatije britanske obitelji kažnjeno je zatvorskom kaznom zbog izrabljivanja posluge koju su u svoju ženevsku vilu doveli iz Indije, piše u subotu BBC

Švicarski sud kaznio je Prakasha Hinduju, njegovu suprugu Kamal, sina Ajaya i njegovu suprugu Namratu zbog izrabljivanja i protuzakonitog zapošljavanja. Dobili su kazne od četiri do četiri i pol godine, ali su oslobođeni optužbe o krijumčarenju ljudi, prenosi BBC. Njihovi odvjetnici najavili su da će se žaliti na ovu presudu. Robert Assael, jedan od pravnika, ispred suda je rekao da je „šokiran” te da će se boriti za svoje klijente do kraja.

Troje radnika dovedeno je iz Indije, a obitelj Hinduja im je navodno plaćala samo sedam funti po satu za 18 sati duge dnevne smjene, što je deset puta manje od minimalne satnice određene švicarskim zakonima. Hinduje su radnicima zaplijenili putovnice. Posluga tvrdi da ih im je ta bogata obitelj čije se bogatstvo procjenjuje na 37 milijardi funti rijetko dopuštala napustiti kuću, smještenu u bogatoj ženevskoj četvrti Cologny.

Ajay i Namrata Hinduja dolaze na sud Izvor: EPA / Autor: SALVATORE DI NOLFI

Tužitelji su tijekom procesa isticali da je obitelj izdvajala više za svog psa nego za poslugu. Obrana je tvrdila da su zaposlenici dobivali velikodušne beneficije, nisu držani u izolaciji te su mogli napustiti vilu kad god su htjeli. Posluga je bila „zahvalna Hindujama što su im pružili bolji život”, tvrdi Assael.