isKORAK U KARIJERI

Najbliža suradnica Andreja Plenkovića odlazi u kabinet Ursule von der Leyen, otkriveno tko je novi zamjenik predstojnika Ureda premijera

15.06.2022 u 14:05

Bionic
Reading

Savjetnik u Uredu predsjednika Vlade Tomislav Leko preuzet će dužnost zamjenika predstojnika Ureda, nakon što je u srijedu na osobni zahtjev razriješena Tena Mišetić koja odlazi u Europsku komisiju i radit će u kabinetu predsjednice Ursule von der Leyen, potvrđeno je iz Vlade

Leko je magistar međunarodnih odnosa i europskih studija, s diplomom Srednjoeuropskog sveučilišta u Budimpešti koju je stekao nakon studija politologije na Fakultetu političkih znanosti te na Institutu za političke znanosti i sociologiju u Bonnu. U Vladi je od ožujka 2018. godine te je prije preuzimanja nove dužnosti radio na radnom mjestu savjetnika u Uredu predsjednika Vlade i obavljao savjetničke i stručne poslove za potrebe premijera.

Od 2015. do kraja 2017. godine Leko je radio u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, među ostalim i u Stalnoj misiji Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u Ženevi.

Tenu Mišetić Vlada je danas razriješila na zatvorenom dijelu sjednicu, na osobni zahtjev, zbog prelaska na novi posao u Europskoj komisiji gdje će raditi u kabinetu i timu predsjednice Ursule von der Leyen. Dužnost zamjenice predstojnika Ureda premijera Mišetić je obavljala proteklih gotovo šest godina, a iz Vlade ističu da je dala velik doprinos funkcioniranju i organiziranju njezinog rada, pripremama sjednica te provedbi javnih politika i koordinaciji rada resora.

Tena Mišetić bila je asistentica Andreja Plenkovića dok je on bio zastupnik u Europskom parlamentu i na tom mjestu se profilirala kao najbliža njegova suradnica. Plenković se oslanjao na nju u organizaciji kampanje za unutarstranačke izbore, a potom, kad je izabran za šefa HDZ-a i nakon pobjede na parlamentarnim izborima, Tena Mišetić nastavila je biti njegova najbliža suradnica s mjesta zamjenice šefa kabineta ureda predsjednika Vlade, podsjeća Večernji list.

Ovo je prvi put da u kabinet čelnika Europske komisije dolazi raditi netko iz Hrvatske, piše Večernjak.

'Tena Mišetić pokazala je visoki stupanj znanja te je dala veliki doprinos funkcioniranju Vlade, a njenu radnu energiju, operativnost i entuzijazam cijenili su članovi Vlade i suradnici', rekao je jedan od suradnika Tene Mišetić, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti. Nakon ukupno sedam i pol godina rada, dodaje, logično je da je došlo vrijeme i za nju da krene dalje u profesionalnoj karijeri. Svi s kojima je radila u Banskim dvorima žele joj, zaključuje taj sugovornik, puno uspjeha na novom poslu u Europskoj komisiji.