ŠAMPIONI TURIZMA 2023.

Nagrade Turističke patrole otišle u Mariju Bistricu i Viganj

20.09.2023 u 20:54

Bionic
Reading

U Mariji Bistrici u srijedu je u organizaciji Večernjeg lista i Općine održana dodjela nagrada Turističke patrole, tom su prilikom uručene i nagrade Šampionima turizma 2023., a najboljim destinacijama proglašeni su Marija Bistrica i Viganj.

Također dodijeljene su i tradicionalne Večernjakove zvjezdice najboljim restoranima.

Riječ je o dugogodišnjoj Večernjakovoj tradiciji, a kao i prošlih godina, i ove su godine u fokusu Turističke patrole bila mala mjesta na obali i kontinentu.

Tako je titula najbolje destinacije kontinentalne Hrvatske dodijeljena Mariji Bistrici, a onu na obali dobio je Viganj.

Što se pak tiče restorana, Večernjakove zvjezdice otišle su u restoran Degenija iz Rakovice te u konobu Nono iz Pirovca.

Na dodjeli nagrada bila je i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Istaknula je kako je  projekt Turističke patrole, koji traje već 48 godina, jedan od najdugovječnijih projekata koji prate turizam, pogotovo na kontinentu.

Upravo su manja mjesta, kakvima se bavi Turistička patrola, strateški cilj Vlade RH zbog čega su i po prvi put osigurali bespovratna sredstva hrvatskom turizmu kroz  Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO), dodala je.

"Različiti su projekti koji se financiraju, počevši od zdravstvenog turizma, aktivnog turizma. Sve investicije koje do sada nisu bile moguće. Mene vesele rezultati samih projekata iz NPOO, ali i višegodišnjeg financijskog okvira, gdje smo po prvi put osigurali sredstva za turizam na kontinentu, za cjelogodišnji turizam", rekla je ministrica Brnjac.

I ovogodišnje brojke pokazuju kako je cjelogodišnji ravnomjerno regionalan turizam moguć, dodala je.

"Imali smo najbolju predsezonu ikada, postsezonu itekako dobru, a tome svakako doprinosi i kontinentalni turizam", poručila je ministrica Brnjac.

Mariju Bistricu godišnje posjeti oko milijun hodočasnika i posjetitelja

Direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić se, između ostalog, osvrnuo i na kontinentalni turizam za koji kaže kako još uvijek ostvaruje značajno manji turistički promet.

"Mislim da ovdje leži veliki potencijal za budući razvoj turizma, selektivnih oblika turističke ponude i upravo u kontekstu održivosti kvalitete mislim da se ovdje možemo i kvalitetnije posvetiti samom gostu i da će kontinentalni turizam u budućnosti doživjeti svoj razvoj u pravom smislu", poručio je Staničić.

Načelnik Općine Marija Bistrica, Josip Milički izrazio je veliko zadovoljstvo što je Marija Bistrica ove godine proglašena najboljom kontinentalnom turističkom destinacijom.

To nam je podstrek da još budemo bolji, da budemo najbolji od najboljih, rekao je Milički.

Naglasio je da Mariju Bistricu gdje je nacionalno marijansko svetište, godišnje posjeti oko milijun hodočasnika i posjetitelja.