RAZOTKRIVENA SJEVERNA KOREJA

Nađeni radioaktivni tragovi nuklearnog pokusa

23.04.2013 u 16:11

Bionic
Reading

Radioaktivni tragovi otkriveni su prvi put otkako je Sjeverna Koreja izvela nuklearni pokus u veljači, objavila je u utorak Agencija za kontrolu nuklearnih ispitivanja (CTBTO)

'Otkriveni udio izotopa ksenona (ksenon-131m i ksenon-133) odgovara nuklearnoj fisiji od prije 50 dana' prije detektiranja tih plinova, objasnila je agencija sa sjedištem u Beču. 'To odgovara nuklearnom pokusu' koji je Sjeverna Koreja izvela 12. veljače, 55 dana prije mjerenja, navodi Organizacija za potpunu zabranu nuklearnih pokusa.

Plinove je otkrila postaja za kontrolu u Japanu koja ne može odgovoriti na važno pitanje o fisijskom materijalu: o obogaćenom uraniju ili plutoniju. Sjeverna Koreja rabila je plutonij u dva prethodna pokusa, 2006. i 2009. Ako je u trećem pokusu rabila obogaćeni uranij, to je važan tehnološki pomak i dodatan razlog za zabrinutost međunarodne zajednice.

CTBTO priznaje da bi radionukleidi otkriveni u postaji Takasaki u Japanu, nekih tisuću kilometara od mjesta sjevernokorejskog pokusa, mogli potjecati od nuklearnog reaktora ili druge atomske aktivnosti. U tijeku su dodatne analize, dodaje CTBO koji isključuje mogućnost da tragovi potječu od japanske nuklearne elektrane Fukushima, koja je teško oštećena u potresu i tsunamiju u ožujku 2011.