biden u kampanji

'Nadao bih se da će predsjednik nakon što je prošao ono što je prošao Amerikancima prenijeti pravu poruku: Maske su važne'

06.10.2020 u 07:33

Bionic
Reading

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden iznova je prozvao republikanskog protukandidata i aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog umanjivanja ozbiljnosti koronavirusa, pozvavši ga da uputi poruku o važnosti nošenja maski

"Nadao bih se da će predsjednik nakon što je prošao ono što je prošao - i drago mi je što se, čini se, prilično dobro drži - Amerikancima prenijeti pravu poruku: Maske su važne", izjavio je Biden za NBC News u gradskoj vijećnici u Miamiju na Floridi.

No, nedugo nakon što je napustio vojnu bolnicu Walter Reed kod Washingtona, u kojoj je zbog oboljenja covidom-19 proveo gotovo četiri dana, te se helikopterom vratio u Bijelu kuću, Trump je na Twitteru objavio video u kojem je ponovio poruke građanima da se ne boje koronavirusa te da ne dopuste da im zavlada životima.

Trump je bolnicu napustio noseći masku, no skinuo ju je dok je na trijemu Bijele kuće pozirao fotografima i snimateljima, masku nije nosio ni u objavljenom videu, a zasad ostaje nepoznato je li Biden pogledao taj video.

Bidenova izjava za NBC uslijedila je nakon što je dan proveo u predizbornoj kampanji na Floridi, koja se smatra ključnom saveznom državom za pobjedu na predsjedničkim izborima zakazanim za 3. studenog, pri čemu i većina političkih analitičara apostrofira da Trump gotovo nema izgleda za ponovni izbor za američkog predsjednika ukoliko ne odnese pobjedu u toj državi.

  • +47
Povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću Izvor: EPA / Autor: KEN CEDENO / POOL

"Ljudi, ako osvojimo Floridu, vi ste pobijedili", poručio je pak Biden građanima tijekom današnjeg posjeta četvrti Mali Haiti u Miamiju.

Biden, koji je suočavanje aktualnog američkog predsjednika s pandemijom koronavirusa stavio u središte svoje kampanje, usredotočio se na Trumpovu nespremnost da u potpunosti prihvati maske, čije su nošenje zdravstveni stručnjaci, uključujući i Trumpovu administraciju, izdvojili kao možda najučinkovitiji alat za zaustavljanje širenja bolesti.

"Kakav je to "mačo" stav, neću nositi masku, Budi domoljub, zaboga", poručio je Biden u gradskoj vijećnici.

Biden je u Miamiju posjetio i kubansku četvrt Mala Havana, gdje je također pozvao Trumpa da posluša znanstvenike i podrži nošenje maski.

Biden je četvrt posjetio jer nastoji prodrijeti u biračko tijelo kubanskih Amerikanaca, s obzirom da istraživanja pokazuju da mnogi od njih podržavaju Trumpa, odnosno njegov čvrst stav prema komunističkom vodstvu Kube.

Ispitivanje Ipsosa za Reuters provedeno 2. i 3. listopada, nakon što je potvrđeno da je Trump zaražen, pokazalo je da Biden vodi 10 postotnih bodova na nacionalnoj razini te da gotovo dvije trećine Amerikanaca misli da se Trump vjerojatno ne bi zarazio da je ozbiljnije shvatio virus.