ZBOG KOKSARE U URINJU

'Nad lokalnom zajednicom se provodi nasilje'

17.06.2010 u 18:49

Bionic
Reading

Predsjednik udruge "Eko Kvarnera" Vjeran Piršić je "zbog odluke Povjerenstva za ocjenu utjecaja na okoliš da se dopusti izgradnja Inina koking-postrojenja u rafineriji u Urinju", danas na konferenciji za novinare u Rijeci najavio da će "eko-kampanju podignuti na međunarodnu razinu, a ne isključuje ni javne prosvjede".

Smatra da se problem izgradnje nove koksare na Kvarneru, pošto je spomenuto povjerenstvo dalo zeleno svjetlo projektu, proširio iz područja zaštite okoliša u područje ljudskih prava.

Od koksare se ne odustaje, tvrdi Piršić, iako su predstavnici udruge ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva predali peticiju s potpisima 1775 stanovnika Kostrene koji se protive postrojenju. Isto je, kaže izglasovalo i bakarsko Gradsko vijeće, Općinsko vijeće Kostrene i Gradsko vijeće Kraljevice.

"U donošenju odluke o izgradnji koking-postrojenja na Urinju prekršeno je nekoliko važnih odredaba - nije poštovana Aarhuška konvencija o sudjelovanju javnosti u odlučivanju i pristupu pravosuđu u pitanjima okoliša, a suspenzijom odluka lokalne uprave i samouprave prekršen je i Ustav. Provodi se nasilje nad lokalnom zajednicom čime se krše ljudska prava", navodi Piršić

"Eko Kvarner" se za pomoć u rješavanju problema obratio hrvatskim udrugama za zaštitu ljudskih prava, a najavljena je i mogućnost građanskog prosvjeda.