DAMIR SABLJAK

Nacionalno vijeće za suzbijanje korupcije saslušalo diplomata koji je prijavio nepravilnosti u ministarstvu

25.10.2019 u 17:30

Bionic
Reading

Saborsko Nacionalno vijeće za suzbijanje korupcije, pod predsjedanjem Željka Jovanovića, u petak je javno saslušalo Damira Sabljaka, hrvatskog diplomata koji je prijavio nepravilnosti u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a iako je na saslušanje pozvan ministar Gordan Grlić Radman, on se nije odazvao.

Umjesto ministra vanjskih i europskih poslova, na saslušanje je došao glavni inspektor Ministarstva Damir Božić.

Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije izrazilo je nezadovoljstvo zbog nedolaska ministra, ali i zbog toga što je odbio dostaviti Vijeću putne naloge Lorete Bertoša-Kušen koja je bila zaposlena u generalnom konzulatu u Sydneyju.

Vijeće je nezadovoljstvo izrazilo i što predsjednik Vlade Andrej Plenković nije pomogao da se Vijeću dostave putni nalozi, te zaključilo da će putem Povjerenika za informiranje pokušati doći do tih dokumenta.

  • +8
Damir Sabljak Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Sabljak je još 2016. prijavio Loretu Bertoša-Kušen zbog toga što je primala plaću za rad u generalnom konzulatu u Sydneyju, a zapravo, kaže, nije bila u Sydneyju već u Canberri sa suprugom i uzimala putne naloge. DORH je njegovu kaznenu prijavu odbacio. Sabljak je prijavio protupravno trošenje novca i u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu.

S obzirom da su članovi Vijeća od Sabljaka dobili na uvid i neke nove dokumente o nepravilnostima, zatražit će također očitovanje ministra Radmana i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) o tome, te sazvati zatvorenu sjednicu s glavnim državnim odvjetnikom, rekao je predsjednik Vijeća Željko Jovanović.

Sabljak je na sjednici članovima Vijeća uručio nove dokumente za koje tvrdi kako 'učvršćuju sumnju' da najodgovornije osobe u DORH-u, uključujući glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića 'zlouporabom položaja pružaju zaštitu diplomatima koju su protupravno potrošili novac hrvatskih građana u Australiji i SAD-u'.

'Tko je izdao dokument i temeljem koje ovlasti koji je omogućio supruzi veleposlanika Damira Kušena da ne dolazi na posao u generalni konzulat u Sydney, tko je izdavao njene putne naloge i kontrolirao je li dolazila na posao', upitao je tijekom saslušanja Sabljak glavnog inspektora Ministarstva vanjskih i europskih poslova Damira Božića koji je umjesto ministra Radmana došao na saslušanje.

Božić je odbacio sve optužbe na svoj račun da je korumpiran, u sukobu interesa ili da nije reagirao na prijavu Sabljaka. Detaljnije nije želio obrazlagati kako ne bi komprimitirao postupak koji se protiv Sabljaka vodi na Službeničkom sudu.

Potvrdio je da je u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova bilo nepravilnosti i da je prekršen Pravilnik o unutarnjem redu, ali i istaknuo kako u slučaju Australije nije došlo do štete za državni proračun.

'Temelj isplate je rješenje o rasporedu u Sydneyju i obrazloženje da će Bertoša-Kušen službene poslove obavljati na području cijele Australije. Ona nije fizički sjedila u Sydneyu, poslove je obavljala u Canberri', kazao je.

Potvrdio je i kako Ministarstvo nije pokrenulo stegovni postupka protiv ijednog državnog službenika kojeg Sabljak optužuje jer su protekli rokovi. Nije odgovorio na pitanje članova Vijeća tko je potpisivao putne naloge Bertoša-Kušen.

'Bez da imam naloge pred sobom to vam ne mogu reći, ali Ministarstvo je putne naloge i sve isprave dostavilo DORH-u', rekao je Božić, dodavši kako je dio postupka pred DORH-om još uvijek u tijeku i da će razgovarati o tome kada isti završi.

'Novi ministar Radman sa starim inspektorom Božićem nastavlja praksu zataškavanja protupravnog trošenja državnog novca i praksu iživljavanja i političkog progona Sabljaka koji je zaštitio javni interes i prijavio počinitelje', ustvrdio je član Vijeća Nikola Grmoja (Most).

Grmoja smatra da je sve netko namjestio da bi izvlačio novac i da se zato Vijeću ne žele dostaviti putni nalozi niti rješenje DORH-a o odbacivanju kaznene prijave. 'Ovo je mega afera u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, ovdje će pasti mnoge glave', ustvrdio je.