nije zbog podnošenja prijave

MVEP objasnio zašto je Damir Sabljak udaljen iz službe

17.10.2018 u 21:45

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) priopćilo je u srijedu navečer da je bivši glavni tajnik ministarstva Damir Sabljak udaljen iz službe jer je objavljivao "netočne i neutemeljene informacije" i time nanio štetu službi vanjskih poslova i povrijedio niz propisa, a ne "zbog podnošenja prijava o navodnoj korupciji i kaznenim djelima", kako su objavili neki mediji.

MVEP je objavio priopćenje "vezano uz iznošenje zlonamjernih i netočnih optužbi o nepravednom udaljavanju iz službe djelatnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova Damira Sabljaka".

Dio hrvatskih medija objavio je ranije ovoga tjedna da je Sabljak udaljen iz službe jer je ukazao na korupciju i protupravno trošenje novca u Ministarstvu.

U priopćenju Ministarstva navodi se da je "Sabljak u listopadu 2017. godine dostavio predstavku potpredsjednici Vlade i ministrici vanjskih i europskih poslova (Mariji Pejčinović Burić), upućujući na navodne nepravilnosti u radu službe vanjskih poslova".

"Istovremeno s upućivanjem predstavke ministrici, Sabljak je Državnom odvjetništvu RH podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, te istu uputio na niz drugih adresa. Podaci iz spomenute predstavke odnose se na razdoblje 2014. – 2016. godine, odnosno na vrijeme kada su MVEP-om upravljali prethodni ministri", priopćio je MVEP.

Ministarstvo je upozorilo da je "sam Damir Sabljak tijekom 2016. godine obavljao poslove glavnog tajnika u MVEP-u". "Na toj funkciji imao je spoznaje o svemu što je obuhvatio svojom predstavkom, te da je tada to držao potrebnim i utemeljenim, imao je dužnost i ovlasti prijaviti slučajeve koje navodi, a što očigledno nije napravio", tvrdi Ministarstvo. 

"Ministrica je odmah, temeljem navedene predstavke, naložila provođenje unutarnjeg nadzora koji je utvrdio sve činjenice u predmetu o čemu su pravodobno obaviješteni Sabljak i Državno odvjetništvo. Ministarstvo je od tada postupalo temeljem zahtjeva Državnog odvjetništva i nadležnih tijela Hrvatskog sabora. Međutim, Damir Sabljak je, ne čekajući odluku Državnog odvjetništva, u 2018. godini nastavio s javnim objavama neutemeljenih optužbi, zbog čega je u srpnju ove godine, temeljem odredbi Zakona o državnim službenicima, protiv njega pokrenut postupak zbog teške povrede službene dužnosti", priopćeno je.

"U rujnu 2018. godine DORH odbacuje kaznenu prijavu, te o tome obavještava i Sabljaka. Unatoč tome Sabljak i dalje objavljuje netočne i neutemeljene informacije, te protivno propisima neovlašteno objavljuje i službene dokumente MVEP-a. Zbog nanošenja štete službi vanjskih poslova, te povrede niza propisa, 4. listopada 2018. godine je doneseno rješenje o udaljenju Sabljaka iz službe, a za vrijeme trajanja postupka pred Službeničkim sudom", priopćio je MVEP. 

"Iz svega navedenog jasno je kako Damir Sabljak nije udaljen iz službe zbog podnošenja prijava o navodnoj korupciji i kaznenim djelima", zaključuje se u priopćenju MVEP-a.