nedavanje informacija

Načelnik baranjskog Čeminca proglašen krivim; nema kazne

03.01.2020 u 17:22

Bionic
Reading

Zlatko Pinjuh, načelnik baranjske općine Čeminac nepravomoćno je osuđen zbog nedavanja informacija, ali nije dobio nikakvu kaznu

Zlatko Pinjuh je kriv zato što kao odgovorna osoba u tijelu javne vlasti u roku od 30 dana od dana primitka rješenja povjerenika za informiranje od 28. lipnja 2017., koje je Općina Čeminac zaprimila 3. srpnja te godine, nije postupio po rješenju kojim je predmet/zahtjev za pristup informacijama vraćen na ponovni postupak, piše Glas Slavonije.

Nepravomoćnom presudom osječkog Općinskog suda, Stalne službe u Belom Manastiru Pinjuh je proglašen krivim te je utvrđeno da je počinio prekršaj bez obzira što je bio na bolovanju u vrijeme kada je zaprimio rješenje povjerenika za informiranje. Sud je utvrdio da postoji, kako dalje piše ovaj dnevni list, odgovornost za nedostavljanje podataka, ali je Pinjuha oslobodio bilo kakve kazne jer tim propustom nisu nastupile štetne posljedice. Navodi se i kako Pinjuh do sada nije kažnjavan, da je do propusta došlo prije više od dvije godine te da informacije koje su tražene više nisu relevantne.

U optužnom prijedlogu navodilo se da su Petar Pranjić, Branko Dević, Ivan Rešetar, Zdenko Bosak, Tomislav Ranogajec, Milenko Jumić, Marin Svečnjak, Hrvoje Jumić, Krešimir Terzić, Rade Vidić, Zvonimir Sušac, Stjepan Kedmenec i Danijel Jezernik podnijeli zahtjev za pristup informacijama 6. veljače 2017. Općini Čeminac i tražili presliku godišnjeg općinskog proračuna za 2014. i 2015. jer nisu bili dostupni na službenim stranicama ove baranjske općine.

Stranke se na ovu presudu imaju pravo žaliti, a o žalbi će odlučivati Visoki prekršajni sud.

U općinu Čeminac prošloga ljeta upala je policija u sklopu velike USKOK-ove akcije zbog sumnje da je općinski načelnik poduzimao radnje na teret općinskog proračuna čime je općini nanesena šteta od najmanje 63 tisuće kuna.