nakon biance matković

Preokret s nabavom HZJZ-a: Za kupnju igli i šprica za cijepljenje država odabrala HDZ-ovca Andriju Hebranga pa poništila natječaj

18.02.2021 u 08:31

Bionic
Reading

Bivša ministrica bez portfelja u vladi Ive Sanadera Bianca Matković nije jedina bivša ministrica HDZ-a čija je tvrtka ostvarila prihod od HZJZ-a u poslovima vezanima za cijepljenje protiv koronavirusa. Telegram piše da je za nabavu igli i šprica HZJZ odabrao tvrtku Andrije Hebranga, no natječaj je prije dva dana ipak poništen

Nekoliko puta više, točnije 1.316.560,90 kuna s PDV-om, trebala je uprihoditi tvrtka Kormedix d.o.o. u suvlasništvu bivšeg HDZ-ovog ministra zdravstva Andrije Hebranga koja nabavlja igle i šprice za masovno cijepljenje protiv COVIDA-19, piše Telegram.

Sredinom prosinca prošle godine, dok se još očekivalo kako će cjepiva u ovom periodu biti dostupno mnogo više, HZJZ je raspisao natječaj za nabavu 4.530.628 jednokratnih sterilnih igli veličine 0,6×25 mm te 4.330.028 jednokratnih sterilnih šprica volumena 2 mililitra. Rok zainteresiranima za dostavu ponuda bio je skraćen na dva tjedna od objave, do 29. prosinca.

Ponude su otvorene krajem prošle godine, no već tada se moglo pretpostaviti da će tvrtka Kormedix pobijediti na natječaju. Ne samo jer je ponudila odgovarajuću cijenu, unutar procijenjene vrijednosti nabave, već prosto iz činjenice da je jedina poslala ponudu za posao vrijedan 1,3 milijuna kuna. I to punih šest dana prije krajnjeg roka za dostavu.

No nakon što su mediji danas pisali o odabiru tvrtke Andrije Hebranga, iz HZJZ-a dolazi preokret. Natječaj je, piše Telegram, poništen prije dva dana. U odluci koju potpisuje Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, stoji kako su obvezni poništiti taj postupak javne nabave jer je Hebrangov Kormedix odbio potpisati ugovor – jer ipak ne može nabaviti traženu medicinsku opremu za masovno cijepljenje građana, kako je tvrdio dok se prijavljivao na natječaj. Hrvatski građani će, dakle, morati pričekati da netko drugi dobavi igle i šprice.

Hebrang je Kormedix osnovao krajem 2012. godine, a tvrtka je registrirana za kupnju i prodaju robe, uglavnom medicinskih proizvoda, aparata i opreme. Ima troje zaposlenih. Posljednjih nekoliko godina, od 2017. naovamo, prihodi su joj značajno porasli. Tako je 2016. ostvarila prihod od 2,3 milijuna kuna, a već iduće godine ostvaruje triput veći, 7,3 milijuna kuna, slično kao i 2018. godine.

Tijekom 2019. ostvaruje rekordan prihod od 9,1 milijun kuna, a iste je godine u službenim podacima državne riznice zabilježen velik posao s Kliničkom bolnicom Merkur koja je od njih nabavila medicinsku i laboratorijsku opremu vrijednu 3,5 milijuna kuna. Dakle, trećina prihoda te godine bila je samo od tog jednog posla. Andrija Hebrang 2018. godine polovinu vlasničkog udjela prenosi direktorici tvrtke, Maji Dvoršak i od tada su ravnopravni suvlasnici.