sjednica vlade

Vlada presložila proračunske troškove kako bi pokrpala koronakrizu, u BIH 40 milijuna kuna za borbu protiv koronavirusa

09.04.2020 u 06:46

Bionic
Reading

Koronavirus i dalje je glavna tema na sjednicama Vlade. Tako je bilo i na jutrošnjoj, na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković. Uz redovne epidemiološke informacije, Vlada je na sjednici donijela i odluku o preraspodjelama unutar proračuna kako bi se našla sredstva za vladine gospodarske mjere i pomoć poduzetnicima

Plenković se na početku odmah osvrnuo na stanju u splitskom domu za starije. 'Jučer su u Splitu bili i ministrica Bedeković i ministar Beroš. U tijeku j izrada epidemiološkog izvješća o tome što se doista dogodilo. Nakon razgovora sa županom jutros i ministrima mogu kazati ako budu utvrđeni propusti u provođenju mjera koje su jasno bile precizirane, tada će županija donijeti odgovoarajuće odluke za one koje se utvrdi da su odgovorni. Očekujem da nadležni ministri još jednom uz već upućene upute za poduzimanje mjera u domovima za starije, djecu dodatnu podignu svijest o rizicima koronavirusa i mogućim opasnostima', kazao je Plenković.

'Jako dobro i dinamično se provode mjere iz prvog paketa. Čak 563 tisuće radnika je prijavljeno za mjere. Isplaćeno je oko 294 tisuće kuna', kazao je Plenković o provođenju gospodarskih mjera.

Podsjetio je da je jučer bio sastanak Koordinacije sustava za domovinsku sigurnost, a da je u ponedjeljak bila i videokonferencija sa hrvatskim zannastvenicima. 'Mislim da smo iz njihovog kuta, koji je odmaknut i objektivan, polučili dobre rezultate. Moramo, iako smo otvorili tržnice i produljili radno vrijeme trgovina, apelirati na građane da se i dalje pridržavaju propisanih mjera', kazao je.

'Svima želim da blagdane provedu ugodno, ali da se pridržavaju svih mjera kako ne bi došlo do opuštanja i širenja zaraze', kazao je Plenković.

Među najvažnijim odlukama na sjednici Vlade je ona o preraspodjeli sredstava planiranih u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2020. godinu. Radi se o 2,1 milijarde kune do kojih se došlo kroz uštede unutar proračunskih razdjela, a ministar financija Zdravko Marić kazao je da se radi o prvoj preraspodjeli te da se sljedeća očekuje već kroz dva do tri tjedna. Čak 90 posto tih sredstava, odnosno 1,87 milijardi, kazao je Marić, namjenjeno je provedbu mjera očuvanja radnih mjesta kod poslodavca kojima je zbog posebnih okolnosti narušena gospodarska aktivnost.

'Još 80 milijuna kuna osigurano je za provedbu mjera HBOR-a, 53,2 milijuna kuna za financiranje nabave dijagonostičke i zaštitne opreme te dezinficijensa, 40 milijuna kuna za provedbu mjera za očuvanje radnih mjesta u pravnim osobama u sportu, 34 milijuna kuna za provedbu mjere potpore samostalnim umjetnicima, samozaposlenima i fizičkim i pravnim osobama u kulturnim i kreativnim industrijama, 25 milijuna kuna za mjere potpore za programe financiranja obrtnih sredstava i poboljšanja likvidnosti ugroženih gospodarstvenika u turizmu, 20 milijuna kuna za provedbu mjera pomoći sektoru poljoprivrede zbog ograničenja prometa i povećanja manipulativnih troškova, 16,2 milijuna kuna za nabavu zaštitne opreme, viličara i eko WC-a te deratizaciju sukladno zahtjevima Stožera civilne zaštite', pobrojao je Marić.

Ministri su na sjednici Vlade podržali i odluku o dodjeli sredstava za poticaj zdravstva za suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Radi se o 43 milijuna kuna koje će biti doznačene zdravstvenim ustanovama u BiH za podmirivanje dijela obveza prema dobavljačima lijekova i potrošnog materijala.

Ministar zdravstva Vili Beroš, kao i na svakoj sjednici, iznio je brojke o koronavirusu. U svijetu je pozitivnih 1.518.719, a preminulih je 88.502.

Kazao je da je u Hrvatskoj 1.343 pozitivnih, a da je postotak pozitivnih u odnosu na testirane 10,11 posto.

'I dalje je naša linearna linija adekvatna i ne dolazi do porasta', kazao je Beroš.

'Svi sa strepnjom očekuju odgovor kada će završiti epidemija i kada će popustiti mjere. Ovih blagdana više nego ikada treba ostati doma. Za zdraviju i svjetliju budućnost moramo djelovati sada i odlučno', zaključio je Beroš.

'To nisu mjere opuštanja, popuštanja ili relaksacije. Vodili smo se potrebom zaštite domaće proizvodnje i omogućavanja građanima da dobe friške domaće namirnice. Ali sve se to mora odvijati s vrlo striktnim uputama i provedba će se striktno nadzirati', kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, komentiravši nove mjere otvaranja tržnica.

Ako se netko neće držati tih strogih mjera, nagovijestio je Božinović, tržnice će biti zatvorene.

Vezano uz koronavirus, Vlada je na sjednici izmjenila i Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, u kojem se uz već postojeće zarazne bolesti sada uvodi i COVID-19.

Mjenja se i odredba tko proglašava epidemiju. Do sada je to radio ministar zdravstva. Po novome bi odluku o proglašenju epidemije zarazne bolesti, na prijedlog ministra nadležnog za zdravstvo, donosila Vlada, koja bi istom odredila zaraženo područje, dok bi ministar nadležan za zdravstvo bio ovlašten za donošenje odluke o proglašenju opasnosti od epidemije zarazne bolesti, na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Uz to zakonom se propisuje i da se osobama za koje se utvrdi da su oboljele, za koje se posumnja da boluju od bolesti COVID-19 ili zdravim osobama koje su bile u kontaktu s oboljelim osobama od te bolesti, odnosno dolaze iz područja zahvaćenog bolesti COVID-19 2, može se odrediti izolacija u vlastitom domu.

Jednako tako zakonom se propisuju i kazne za kršenje mjera samoizolacije i karantene, i to novčane kazne od 8 tisuća kuna do 15 tisuća kuna.

Vlada je izvan snage stavila svoju odluku kojom su za nedjelju, 19. travnja, bili raspisani prijevremeni izbori za Gradsko vijeće Orahovice i Općinsko vijeće Otoka, a učinila je to radi sprječavanja zaraze koronavirusom.

  • +15
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL