KORONA U DOMU ZA STARIJE

Ministrica Bedeković: Ako se pokažu nepravilnosti, jasno se zna odgovornost ravnatelja

09.04.2020 u 08:44

Bionic
Reading

Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, potvrdila je u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' jučerašnju informaciju da je 10 od 49 evakuiranih korisniika Doma za starije i nemoćne u Splitu pozitivno na koronavirus.

Na upit da korisnici još jednog doma za starije imaju temperaturu te o mogućnosti da i oni budu evakuirani ministrica je odgovorila da se još čekaju nalazi i da sada ne zna što će se dalje događati.

Govoreći o lancu odgovornosti zbog situacije u splitskom domu, Bedeković je kazala da se radi o decentraliziranom domu, osnivač mu je Splitsko-dalmatinska županija.

'Svim pružateljima usluge u sustavu brige za starije i nemoćene, njima oko 700, jasno im je poslana preporuka i uputa o postupanju. Prva preporuka i uputa je išla 27. veljače, a radilo se o zabrani posjeta domovima. Preporuku smo ponovili i nadogradili 13. ožujka o zabrani posjeta te ponašanju zaposlenika. Potom je 25. ožujka Nacionalni stožer izdao mjere koje se tiču rada u ustanovama u sustavu socijalne skrbi, a posebno u domovima za stare i nemoćne. Ta odluka sadrži i obvezu izvještavanja na dnevnoj bazi ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku', kazala je ministrica za HRT.

Naglasila je da se čini sve da do ovakvih slučajeva više ne dođe.

'Svi domovi moraju svaki dan podnijeti izvješće do 19 sati o svim novonastalim situacijama, uključujući i sumnju na koronavirus', izjavila je ministrica, koja dodaje da je u srijedu počeo epidemiološki izvid, sagledavanje situacije čitavog lanca postupanja. Ako se pokažu nepravilnosti, jasno se zna odgovornost ravnatelja', kazala je ministrica, istaknuvši kako 'krizni tim u ministarstvu ne ide spavati i ne spava'.

  • +7
Ministri Beroš i Bedeković u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX