POČAST HEROJIMA

Na Udbini obilježen Dan hrvatskih mučenika

10.09.2011 u 17:02

Bionic
Reading

U Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini danas je u povodu Dana hrvatskih mučenika zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posvetio oltar te u njega pohranio moći bl. Alojzija Stepinca čime je označen dovršetak tog velikog projekta

U propovijedi je rekao da će se ubuduće odlukom Hrvatske biskupske konferencije Dan hrvatskih mučenika na Udbini slaviti posljednje subote u kolovozu.

Za tu je odluku predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, supredsjedatelj glavnog odbora gradnje Crkve hrvatskih mučenika, rekao da je podržava.

'Mi smo antifašistički narod, jer smo se borili protiv totalitarnog nacizma, ali ne da bismo izgradili nov totalitarni sistem, nego da bismo živjeli u slobodi i demokraciji', rekao je Bebić, govoreći na proslavi. Dodao je da se moramo sjetiti svih nevinih žrtava pogubljenih na osnovi ideoloških razlika

Govoreći o tome da je hrvatski narod kroz povijest bitno doprinio obrani kršćanstva i toga našega današnjega civilizacijskog kruga, Bebić je rekao da su se Hrvati kroz povijest prečesto borili za druge, a da je sada došlo vrijeme da gradimo prvenstveno svoj dom i svoju domovinu. U tim nastojanjima svi hrvatski mučenici predstavljaju zalog naše slobode i naše budućnosti, dodao je.

Župan ličko-senjski Milan Jurković je rekao da će svaka zemlja biti ponosna onoliko koliko je ponosan i njen narod te da moramo prenositi istinu na buduće naraštaje o svim žrtvama, pa i o žrtvama Domovinskog rata.

Govoreći o hrvatskim mučenicima, gospićko-senjski biskup Mile Bogović spomenuo je i 1804 hrvatska branitelja za koje se ne zna gdje su im grobovi te se zahvalio pripadnicima hrvatskih braniteljskih udruga koji su kroz nekoliko proteklih godina, pa i ove godine, donijeli na Udbinu kamenje s najrazličitijih hrvatskih stratišta.

'To će kamenje biti ugrađeno u memorijalni zid memorijalnog parka koji se gradi između Crkve hrvatskih mučenika i konzerviranih temelja nekadašnje župne crkve sv. Nikole', rekao je biskup.

Svi su hodočasnici dobili knjižicu s današnje proslave. U dijelu knjižice koji odgovara na pitanje tko su hrvatski mučenici kojima je u čast podignuta crkva piše da to nisu samo etnički Hrvati, nego i oni koji su živjeli i umirali kao svjedoci vjere od sv. Dujma do bl. Alojzija Stepinca i današnjih dana, kao i oni koji su se borili da ovdje bude više slobode, sloge, mira i zadovoljstva, a među njima ima i onih drugih naroda i vjera - Madžara, Srba, Albanaca, Židova, muslimana i drugih. Svi su oni, kako piše u knjižici, uključeni su u tu plejadu hrvatskih mučenika, ako su svoj život izložili i založili za dobro ljudi na ovim našim hrvatskim prostorima.

Na Udbinu je danas pristiglo više tisuća vjernika, a po procjeni biskupa Bogovića između petnaest i dvadeset tisuća

U izjavi novinarima, biskup Mile Bogović rekao je da mnogi vjernici pitaju o nepravdi učinjenoj hrvatskim generalima, koji se nalaze u Haagu. Dodao je da se ovdje neće držati govori o tome, ali je najavio da će osobno biti 24. rujna u Haagu na mirnom prosvjedu, kako je rekao, zbog nepravedne osude našim generalima.

Zbog velikog odaziva vjernika, na Udbini je danas mnoštvo ugostiteljskih i trgovačkih štandova, a velik broj njih prodaje majice i drugo znamenje posvećeno hrvatskim generalima s najčešćom izrekom - Heroji, a ne zločinci.

Uz uzvanike iz vjerskoga, vojnoga i političkog života, slavlju su nazočili i potpredsjednik vlade Darko Milinović, dr. Andrija Hebrang, Dražen Budiša, Milan Bandić, Dorica Nikolić, Slobodan Lang i drugi.