FIMI MEDIA

Na suđenju Sanaderu ponovno svjedočio bivši čelnik Croatia osiguranja

21.02.2017 u 12:41

Bionic
Reading

Bivši član uprave Croatia osiguranja Damir Mihanović, koji je prvi javno progovorio o aferi Fimi media, i na ponovljenom je suđenju potvrdio da je bivši premijer Ivo Sanader čelnicima javnih tvrrtki na sastanku u Vladi u travnju 2007. najavio da će ih tadašnji HDZ-ov rizničar i šef Carine Mladen Barišić pozvati na sastanak o suradnji s jednom tvrtkom.

Mihanović se prisjetio kako je na kraju sastanku pred 14 ili 15 šefova javnih tvrtki, uglavnom članova HDZ-a, na kojemu se razgovaralo o podizanju kvalitete poslovanja Sanader pitao: "Mladene kako se zove firma". Barišić je na to odgovorio: "Fimi media", kazao je svjedok. Dodao je i da mu je prvi dojam bio da se radi o varaždinskoj tvrtki Fima koja je kasnije bila uključena u aferu Spice.

Idućeg dana Mihanović je dobio poziv iz Barišićeva ureda i došao na sastanak na kojemu ga je tražio da se upozna s vlasnicom Fimi medije Nevenkom Jurak te da Croatia osiguranje surađuje s njenom marketinškom agencijom, po mogućnosti putem izravnih pogodbi.

U dogovoru s tadašnjim direktorom Croatia osiguranja Hrvojem Vojkovićem Mihanović je odlučio "odugovčaliti", no Barišić ga je navodno nedugo nakon toga nazvao i rekao da su se svi osim njega sastali s Jurak. Kada se konačno susreo s vlasnicom Fimi medie Mihanović ju je navodno obavijestio da s njom neće izravno poslovati, nego će raspisati javne natječaje.

Mihanović je kazao da se zbog Barišićevih pritisaka pokušao obratiti i Sanaderu koji ga je uputio na političkog tajnika stranke Marija Zubovića. Na sastanku sa Zubovićem i Barišićem, u sjedištu zagrebačkog HDZ-a svjedok im je, kako tvrdi, pokušao objasniti da će "svi nastradati i da će ih za četiri godine novi ministar policije" sve uhititi, na što mu je Zubović poručio da "radi po svojoj savjesti".

Croatia osiguranje je nakon toga raspisalo četiri natječaja, a na jednom od njih za zakup oglasnog prostora na javnoj radioteleviziji pobjedila je Fimi medija čija je cijena bila povoljnija čak i od one koju je nudio HRT-ov marketing.

Sanader, kao i njegovi branitelji, prigovorili su istinitosti Mihanovićeva iskaza tvrdeći da ne govori istinu o vezi sastanka u Vladi, jer je, primjerice spomenuo, da je tamo bio i direktor Končara Darinko Bago koji je to ranije opovrgnuo.

"I Ivica Mudrinić je rekao da nije bio, a sjedio je kraj mene. Zašto uopće pričamo tko je bio, valjda postoje kamere", kazao je Mihanović dodajući da je na ulazu u vladu dao osobnu iskaznicu prošao kontrolu.

Obrana tvrdi i da se Mihanović nikada nije obratio za pomoć Sanaderu, ali i da je usklađivao svoj iskaz u Uskoku jer se nekih "bitnih detalja" sjetio tek na sudu, a ne i u istrazi. "To u ovom postupku nije izuzetak, jer su neki pred Uskokom iskazivali i 19 puta", kazao je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.

Sanader je dodao i da je Mihanović u dobrim odnosima s bivšim glavnim državnim odvjtenikom Mladenom Bajićem s kojim je "više puta viđen u jednom restoranu na Zelenom valu".

Sanader je i na ovom ročištu, kao i na jučerašnjem u slučaju Planinska, od suda zatražio da prorijedi rasprave u njegovim postupcima jer mu je teško tri puta tjedno dolaziti na sud.

Uz bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a, njegovu bivšu stranku, Barišića i Nevenke Jurak na optuženičkoj klupi u ovom slučaju su i nekadašnja HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček. Svi su na početku ponovljenog suđenja koje je zatražio Vrhovni sud, za razliku od prvog postupka, odbacili optužbe za izvlačenje novca i punjenje "crnog stranačkog fonda" preko marketinške agencije Fimi media.