ZABRINJAVAJUĆE BROJKE

Na strani Islamske države bori se više 3.000 Europljana

26.09.2014 u 12:12

Bionic
Reading

Broj Europljana koji su se pridružili militantima Islamske države veći je od 3000, rekao je koordinator EU-a za borbu protiv terorizma Gilles de Kerchove u razgovoru za BBC

De Kerchove kaže da se taj broj odnosi na sve koji su bili u redovima IS-a, uključujući i one koji su se vratili i poginuli. Smatra da je proglašenje kalifata u lipnju imalo ulogu u privlačenju novih boraca iz Europe.

'Ako vjerujete u takve stvari, vjerojatno ćete željeti biti tamo što je prije moguće', kaže De Kerchove.

CIA procjenjuje da IS ukupno ima oko 31 tisuću boraca, trostruko više nego što se ranije pretpostavljalo.

De Kerchove je upozorio da bi zračni napadi koalicije mogli povećati rizik osvetničkih napada IS-a na europske ciljeve. 'To je postalo jasno prije tri dana kada je IS objavila da će biti odmazde, a ubrzo je otet i dekapitiran jedan Francuz u Alžiru. Dakle, napravili su što su rekli da hoće', rekao je.

De Kerchove također upozorava da bi skupine koje se nadmeću s IS-om, poput al-Kaide, mogle pokušati napade u Europi kako bi zadržale 'ugled'.

Na izvanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom je u srijedu predsjedao Barack Obama prihvaćena je obvezujuća rezolucija o sprječavanju ulaska stranih džihadista u Siriju i u Irak te o suzbijanju džihadističke prijetnje u zemljama iz kojih dolaze.

Taj tekst koji je jednoglasno prihvaćen zahtijeva od zemalja, pod prijetnjom sankcija, da spriječe svoje državljane da se priključuju ekstremističkim organizacijama kao što je Islamska država (IS).