UMRO U 98. GODINI

Na sprovod velikog vojvode od Luksemburga stigli članovi brojnih kraljevskih obitelji

04.05.2019 u 17:58

Bionic
Reading

U subotu je pokopan Veliki vojvoda Jean od Luksembourga, a državnom pogrebu prisustvovali su članovi europskih kraljevskih obitelji i političke elite iz cijele Europe.

Vojvoda je umro 23. travnja u dobi od 98 godina a bio je vrlo popularna osoba u državi, poznata kao "tihi monarh".

Kada je objavljena vijest o njegovoj smrti, luksemburški premijer Xavier Bettel nazvao ga je "modelom za sve nas".

Među osobama koje su došle iskazati poštovanje preminulome suverenu, bili su predstavnici belgijske kraljevske obitelji te članovi kraljevskih obitelji iz Danske, Monaka, Nizozemske, Norveške, Švedske i Španjolske.

Lijes s vojvodinim tijelom protekli je tjedan bio izložen u Palači Velikog vojvode gdje su mu brojni poklonici i simpatizeri odali počast.

U subotu ujutro lijes je prenesen u luksemburšku katedralu Notre-Dame, u kojoj su i obični građani, na zahtjev vojvodine obitelji, mogli prisustvovati misi.

  • +6
Sprovod velikog vojvode Jeana od Luksemburga Izvor: Profimedia / Autor: PPE/v.d. Werf /Sipa USA

Vojvoda je vladao od 1964. do 2000., kada je abdicirao u korist svog sina Henrija, sadašnjeg suverena bogate državice koja graniči s Francuskom, Belgijom i Njemačkom.

Luksemburžani su bili vrlo vezani uz Jeana, vojnika britanske vojske tijekom Drugoga svjetskog rata koji je sudjelovao u operaciji iskrcavanja u Normandiji.

Zadnji put u javnosti se pojavio krajem ožujka na forumu koji je organizirala njegova snaha, Velika vojvotkinja Maria Teresa o borbi protiv spolnog nasilja u zonama ratnih sukoba.