'STOP PROGONU HRVATA'

Na prosvjed u Orašju stigla i školska djeca

04.11.2016 u 15:05

Bionic
Reading

Zbog uhićenja deset pripadnika HVO-a osumnjičenih za ratni zločin, udruge proistekle iz Domovinskog rata danas u podne održavaju prosvjed pred nogometnim stadionom u Orašju. Prosvjed je započeo izvedbama himni BiH i RH, javlja N1

Na pozornici stoji natpis 'Stop progonu Hrvata iz Bosanske Posavine', a na prosvjedu se okupilo nekoliko stotina ljudi svih uzrasta - od učenika s đačkim torbama, do osoba starije životne dobi, izvještava N1. Prosvjednici su nosili hrvatske zastave, a na bini je bila i zastava BiH.

'Tu smo da podržimo nevine i nepravedno privedene ljude. Žao nam je i njih i njihovih obitelji', kazao je jedan od prosvjednika.

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor za osumnjičene pripadnike HVO-a uhićene na području Orašja, a hrvatski premijer Andrej Plenković istaknuo je, ne navodeći konkretno primjer uhićenja pripadnika HVO-a u Orašju, da su za Hrvatsku neprihvatljive političke formulacije koje uključuju pojedine akte pravosudnih tijela BiH koje sadrže koncept udruženog zločinačkog pothvata u odnosu na Hrvatsku.

Državno odvjetništvo Bosne i Hercegovine opovrgnulo je u četvrtak da se u predmetu ratnih zločina na području općine Orašje protiv generala HVO-aĐure Matuzovića i drugih radi o zajedničkom zločinačkom pothvatu.

Prosvjed branitelja u Orašju

Video: Ivica Galović / PIXSELL

U priopćenju dostavljenom iz Državnog odvjetništva BiH navodi se 'da se u predmetu za ratne zločine u Orašju ne radi o kvalifikaciji zajedničkog zločinačkog pothvata, već da se navedeni sumnjiče za kaznena djela ratnog zločina'. Pri tome se objašnjava kako se radi o zločinima protiv čovječnosti i ratnom zločinu protiv ratnih zarobljenika po zapovjednoj i osobnoj odgovornosti.

'Državno odvjetništvo BiH u proteklom je desetljeću procesuiralo stotine optuženih za ratne zločine, svih nacionalnosti iz svih vojnih struktura te postupa po najvišim standardima procesuiranja predmeta međunarodnog humanitarnog prava, o čemu smo informirali i veleposlanika Republike Hrvatske u BiH, koji je posjetio Državno odvjetništvo BiH', navodi se u priopćenju.