DANAS OD 19 SATI

Na prosvjed 'Antifašizam je moj izbor' stižu brojni političari

28.08.2017 u 17:04

Bionic
Reading

U jeku natezanja oko HOS-ove ploče s natpisom 'Za dom spremni' i uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine na kojoj će se glasati o izmjeni imena Trga maršala Tita, inicijativa 'Antifašizam je moj izbor' organizirala je današnji prosvjed na Trgu žrtava fašizma, kod Džamije, od 19 do 20.30 sati. Dolazak su organizatorima potvrdili članovi GLAS-a i SDP-a, te bivši predsjednik Ivo Josipović

Inicijativu 'Antifašizam je moj izbor' sačinjavaju brojne organizacije civilnog društva, političke stranke, kao i pojedinci. Na večerašnji prosvjed stići će i sudionici iz drugih krajeva Hrvatske, a neki su za ovu priliku organizirali i poseban autobusni prijevoz.

Između ostalih, inicijativu su podržali Centar za mirovne studije, Documenta, Građansko-liberalni savez (GLAS), Lezbijska grupa Kontra, Kulturnjaci2016, SDP, Srpsko narodno vijeće, Naprijed Hrvatska, Nova ljevica, Održivi razvoj Hrvatske (ORaH), Protagora, Radnička fronta, ZA GRAD, Zagreb je naš!, Židovska općina Zagreb i Ženska mreža Hrvatske. 

U prigodnom kulturnom programu na Trgu žrtava fašizma sudjelovat će brojni umjetnici, a zasad je potvrđeno da će se okupljenima obratiti aktivistica Sandra Benčić, psihologinja Mirjana Krizmanić, redatelj Ivica Buljan i student Jakov Kolak.

'Zagreb je nepokoreni grad, a takav će i ostati unatoč pokušajima revizije prošlosti od strane ekstremne desnice koja uz potporu aktualnog gradonačelnika nastoji izbrisati antifašističko naslijeđe promjenama imena ulica i trgova umjesto da se bavi stvarnim problemima građana i građanki Zagreba. Vrijeme je da  još jednom glasno kažemo da je Hrvatska u svoj Ustav upisala antifašizam kao temelj svoje državnosti, ali i da je antifašizam vrijednost koja ne treba biti propisana već življena', poručuju organizatori.

'Dok se suočavamo sa sve većom nezaposlenosti, siromaštvom i iseljavanjem mladih, trebamo nametnuti bitne teme za ovo društvo, ali se i odlučno suprotstaviti reviziji prošlosti, 'alternativnim činjenicama' i veličanju ustaštva', zaključuju u pozivu objavljenom na Facebooku.

  • +28
Skup 'Trg je naš' Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Upitana kako će inicijativa 'Antifašizam je moj izbor' pobrinuti da Zagreb ostane nepokoreni grad, Sandra Benčić za tportal kaže da uvijek postoji mogućnost referenduma na lokalnoj razini, iako ta opcija dolazi u paketu sa zahtjevnom problematikom: da bi lokalni referendum uspio potrebnih je 50 posto plus jedan glas kako bi referendum bio važeći i obvezujući za vlast. 

Srž problema je, ističe, u načinu na koji se mijenja ime Trga - čistom političkom trgovinom.

'Nikoga nije briga za suočavanje s prošlošću i razvoj dijaloga među građanima. Najviše zabrinjava što ovakva pitanja u Hrvatskoj otvara ekstremna desnica, ne zato da bi riješila nekakve povijesne dileme, nego zato da bi ih zamijenila sa NDH-ovskim naslijeđem. Svoj program ni viziju oni nemaju, pa karijeru grade na takvim kapitalcima', kaže Benčić.