VLAHUŠIĆ SPAJA ČAČIĆA I MILANOVIĆA

Na pomolu strateški savez SDP-HNS

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.07.2009 15:27
  • Objavljeno 10.07.2009 u 14:48
Milanović i Vlahušić na dubrovačkim skalinama

Milanović i Vlahušić na dubrovačkim skalinama

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Siniša Sunara

Dosad beskompromisna ambicija čelnika HNS-a Radimira Čačića da se pod svaku cijenu kandidira za predsjednika države otklonjena je, prema svemu sudeći, kao glavna prepreka za formiranje saveza s najjačom oporbenom strankom, izvijestio je Novi list

Naime, Andro Vlahušić, kojeg je uspješna koalicijska suradnja HNS-a i SDP-a dovela u fotelju dubrovačkog gradonačelnika, najagilniji je zagovornik koalicije lijevog centra, a u posljednje se vrijeme prometnuo u glavnog 'pregovarača' sa SDP-om te se danas sve manje govori o Čačićevoj predsjedničkoj kandidaturi kao prepreci savezu, a sve više o mogućnosti koaliranja kao izglednom raspletu događaja.

Iz Vlahušićevih dosadašnjih istupa u javnosti dade se zaključiti da je njegov stav da predsjednički izbori ne bi trebali biti kamen spoticanja, već da se izgledna koalicija treba fokusirati na 'savez koji će na sljedećim izborima pobijediti HDZ'. Vlahušić je pritom posao približavanja HNS-a i SDP-a već sad shvatio vrlo ozbiljno.

Nakon što je na nedavnom stranačkom skupu na Bjelolasici svoje partijske kolege upoznao s konkretnim rješenjima za buduće koaliranje, on će svoje planove predočiti i SDP-ovcima. Između ostalog, Čačićeva će stranka podržati SDP-ovog kandidata za predsjednika RH kad on bude izabran na nedjeljnim unutarstranačkim izborima.

Nadalje, jednaka će podrška biti pružena Zoranu Milanoviću u premijerskoj kandidaturi. HNS će za sebe tražiti poziciju potpredsjednika vlade, što bi trebao obnašati Radimir Čačić. SDP bi haenesovcima prepustio i poziciju ministra vanjskih poslova. Taj je posao rezerviran za Vesnu Pusić. Usto, HNS-ove izvjesne ambicije su još jedno mjesto u vladi, kao i trećina mjesta na zajedničkim listama, što je prijedlog oko kojeg su možda najizvjesnije izmjene, s obzirom na međusobni omjer snaga dviju stranaka.

Na taj bi način u Hrvatskoj nakon duže vremena bila stvorena 'artikulirana alternativa HDZ-u', kazao je Vlahušić za Novi list. Odbacio je i recentne medijske napise da bi razilaženje HNS-a i SDP-a (zbog, između ostalog, Čačićevih predsjedničkih ambicija) dovelo do približavanja narodnjaka sa HSLS-om i HSS-om. Takva se opcija ne uzima u obzir, veli Vlahušić, 'jer je jasno da, obzirom na snagu SDP-a, ta stranka mora biti lider oporbe'.

'Oporba mora imati jednog zajedničkog kandidata za predsjednika, pa je onda jasno da to mora biti SDP-ov kandidat. Moramo biti realni, SDP u Saboru ima više od 50 mandata, a mi gotovo deset puta manje', kazao je za Novi list Vlahušić, najavivši na taj način skore konkretne dogovore dvaju stranaka. Na kraju treba kazati da u svojim namjerama i prijedlozima Vlahušić ima podršku većinu članova Predsjedništva HNS-a, kao i istaknutih SDP-ovaca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi